SIS: a maffia a legnagyobb gond

Pozsony |

<p>Túl sok konkrétumot nem árul el a szlovák titkosszolgálat (SIS) 2016-os tevékenységéről az a jelentés, melyet kedden vett tudomásul a parlament. A dokumentumból azonban kiderül, milyen irányba tart a szervezett bűnözés, és mi manapság a korrupció melegágya.</p>

A SIS jelentésének migrációról, szélsőségességről és terrorfenyegetettségről szóló megállapításai nagyrészt ugyanazok, mint amelyeket a Szlovákia biztonságáról szóló 2016-os jelentésben találhatunk meg. Kijelentik, hogy tavaly csökkent a migrációs nyomás, köszönhetően az EU–Törökország paktumnak, és Szlovákia továbbra sem célországa a bevándorlásnak, hanem tranzitország. 2016-ban nem történt semmi olyan, ami azt jelezné, hogy 2017-ben ezen a téren jelentősebb változás állna be.

Szélsőségesek és romák

A szélsőséges csoportoknak az erőszakos cselekmények helyett az interneten folytatott kampányok fő tevékenységi területe. Míg a jobboldali szélsőségesek tavaly az első félévben még a migráció kérdésével foglalkoztak, az év második felében visszatértek a romakérdéshez, ám az EU és a NATO kritikája továbbra is megmaradt. A szegregált roma közösségekkel kapcsolatban egyébként az SIS megjegyzi, semmi sem utal arra, hogy szociális vagy etnikai zavargásokig fokozódna a helyzet a közeljövőben a legérzékenyebb kelet-szlovákiai régiókban.

Nincs terrorfenyegetés

A terrorfenyegetettség szempontjából az SIS szerint Szlovákiában viszonylag nyugodt volt a 2016-os év, közvetlen fenyegetést nem észleltek. A titkosszolgálat viszont úgy véli, a nyugat-európai sikeres dzsihádista terrortámadások miatt nő a fenyegetettség Szlovákiában is. Rámutatnak: tavaly Szlovákiából származó fegyverekre bukkantak a hatóságok egyes dzsihádista szervezetekkel kapcsolatban lévő személyeknél az unió más országaiban. Az SIS emellett arról is értesült, hogy az Iszlám Államhoz kötődő személyek haladhattak át Szlovákia területén.

Átalakulóban a maffia

A szervezett bűnözés Szlovákiában átalakulóban van: az SIS szerint az egyszerű, erőszakos bűncselekmények helyett a maffiózók kifinomultabb, gazdasági bűncselekményeket követnek el – ez pedig egyrészt jövedelmezőbb, másrészt pedig nehezebben felderíthető. Szlovákiában a csalások mellett sok csoport kereskedik alkohollal, cigarettával és olajjal, más csoportok fiktív kereskedéssel, jogosulatlan áfa-vissza-igényléssel követtek el adócsalást – ezek a csoportok gyakran működnek együtt külföldi csoportokkal is. LAz SIS információi szerint egyes maffiagangek – a 90-es évek szellemét megidézve – hitelcsalásokat próbáltak elkövetni strómanok révén.

A gazdasági bűncselekmények mellett nagy „divatja” van a kábítószeres bűncselekményeknek is: Szlovákiában a maffia kábítószert készít, csempész és árul is. Szlovákia a Balkánról származó, Nyugat-Európába tartó drogszállítmányok tranzitországa – ezekből a szállítmányokból csak nagyon kevés jut el a szlovákiai felhasználókhoz.

Az SIS a korrupció témáját is említi a jelentésben, melyben elsősorban a helyi önkormányzatok machinációit emeli ki. A titkosszolgálat szerint gyakran merül fel a korrupció gyanúja önkormányzati tulajdon eladásánál, vagy épp építési megrendelések odaítélésénél, de sokan halásznak a zavarosban az EU-s támogatások kapcsán is – legyen szó akár mezőgazdasági, akár környezetvédelmi dotációkról. Konkrét eseteket azL SIS egyszer sem említ a jelentésben.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?