Eloltották a halálos erdőtüzet Portugáliában

Avelar |

<p>A tűzoltóknak szerdán sikerült eloltaniuk az elmúlt évek legsúlyosabb erdőtüzét Portugáliában.</p>

A múlt szombaton kiütött, "lélegzetelállító" sebességgel terjedő tűzben 64 ember is életét vesztette, és több mint kétszáz megsérült. A tűz a Lisszabontól kétszáz kilométerre északkeletre fekvő Pedrógao Grande település közelében, az autóúton érte az áldozatok egy részét. Voltak, akik füstmérgezés miatt haltak meg, mások pedig bennégtek a kocsijukban, miután a lángok csapdájába estek, vagy később, a kórházban haltak bele a sérüléseikbe. 

Ez volt a legsúlyosabb tűzkatasztrófa, amelyet valaha feljegyeztek az Ibériai-félsziget nyugati részén található országban.

Victor Vaz Pinto, a nemzeti polgári védelmi hatóság parancsnoka elmondta, hogy bár a "halálos" tüzet eloltották, Pedrógao Grandétól északra - egy másik fészekben - még mindig lángol a tűz, aminek következtében a hatóságok kitelepítették a környező hegyvidéki falvak lakosait. A tűzoltók abban reménykednek, hogy munkájukat ott segíteni fogja a rendkívül magas hőmérséklet csökkenése, amelyet csütörtökre jósol az időjárás-előrejelzés.

António Costa miniszterelnök szerdán magyarázatot kért arra, hogy miben hibázhattak a sürgősségi szolgálatok munkatársai a tűz kitörését követő válaszlépésekben. Marcelo Rebelo de Sousa államfő pedig arra kérte a portugál törvényhozást, hogy a lehető leghamarabb fogadjon el új törvényeket, amelyek jobban biztosítják az erdők védelmét, illetve hatékonyabb reagálást tesznek lehetővé.

A mostani tüzet a rendőrség feltételezése szerint egy villám okozhatta, amely szombaton belecsapott egy fába. A lángok ezután az alacsony páratartalom, a rendkívül magas hőmérséklet és az erőteljes szelek szokatlan keverékének következtében "megmagyarázhatatlan" sebességgel kezdtek el terjedni. 

A vizsgálatot vezető nyomozók jelezték, hogy az ügy kapcsán kikérdezik Jaime Marta Soarest, a tűzoltók országos szövetségének vezetőjét, aki viszont azt gyanítja, hogy gyújtogatás történt. "Meggyőződésem, hogy a villám sokkal később csapódott be, már a tűz kialakulása után. A tűz délután 3 óra körül ütött ki, a villámlás később kezdődött", amikor már jelentős területeken tombolhatott a tűz - közölte Marta Soares a SIC portugál televíziós csatornával.

Az európai erdőtűz-információs rendszer adatai szerint a mostani tűzvészben több mint 40 000 hektár erdő égett le, ami jóval több az eddigi átlagnál: 2008 és 2016 között az év ugyanezen időszakában átlagosan kevesebb mint 10 000 hektárnyi erdőterület pusztult el hasonló tűzesetekben.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?