Letartóztatták a Fülöp-szigeteki dzsihadisták egyik vezetőjét

Manila |

<p>A Fülöp-szigeteki hadsereg letartóztatta csütörtökön Mindanao szigeten a dzsihadista Maute csoport egyik vezetőjét, akiről feltételezik, hogy a szervezet pokolgépszakértője - közölte egy katonai szóvivő.</p>

A hadsereg több mint három hete ostromolja Marawi városban az Iszlám Állam nevű terrorszervezetnek hűséget esküdött Maute csoport fegyvereseit. Mindanao szigetén Rodrigo Duterte Fülöp-szigeteki elnök szükségállapotot hirdetett. A konfliktusban eddig meghalt 202 dzsihadista fegyveres, 58 katona és 26 civil. Több mint 220 ezer lakos elmenekült a városból.

A hadsereg a Marawitól száz kilométerrel északra lévő, tengerparti Cagayan de Oro városban, egy ellenőrzőpontnál tartóztatta le Mohammad Noaim Mautét - másik nevén Abu Jadidot -, aki a mindanaói állami egyetem egy hamis diákigazolványával próbálta leplezni magát. Fegyver nem volt nála, és ellenállást nem tanúsított, sőt egy helyi rendőr beszámolója szerint az első kérdésre készségesen megmondta, hogy ő Mohammad Noaim Maute. A férfi Abdullah és Omarkhayam Maute öccse, ők irányítják a Marawiban ostromlott, még élő mintegy 200 dzsihadistát.

A biztonsági erők a múlt héten letartóztatták az összesen nyolc Maute fivér apját és anyját. Feltehetőleg Mohammad Noaim minden fivére Marawiban van. 

Rodrigo Duterte Fülöp-szigeteki elnök június elején 10 millió pesós (55 millió forint) vérdíjat tűzött ki a Maute csoport vezetőjének, Isnilon Hapilonnak a fejére, és 5-5 millió pesósat Omarkhayam és Abdullah Maute elfogásáért vagy megöléséért.

Zia Alonto Adiong mindanaói politikus a Reuters hírügynökség szerint beszámolt arról, hogy a Marawiból menekülő lakosok mintegy száz holttestet láttak egy olyan városrészben, ahol heves harcok voltak a hadsereg és a dzsihadisták között az elmúlt három hétben. A dzsihadisták kezén lévő városrészben még mindig ötszáz-ezer civil van - tette hozzá.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?