Felolvasták Gaulieder vallomását a bíróságon

Galánta |

<div>František Gaulieder egykori városi képviselő vallomásának felolvasásával folytatódott ma a neogótikus kastély felújításával kapcsolatos bírósági tárgyalás.</div>

A kastély felújításának ügye azután került a Galántai Járásbíróságra, hogy a Nemzeti Bűnüldözési Ügynökség nyomozni kezdett az európai uniós támogatásból tervezett rekonstrukció kapcsán. A vád szerint manipulálhatták a kivitelező kiválasztására kiírt közbeszerzési pályázatot. Ladislav Maťašovský korábbi polgármestert, Ján Poľakovskýt, a városi hivatal korábbi vezetőjét, Peter Aštaryt, Galánta főépítészét és Peter Paška jelenlegi polgármestert gazdasági bűncselekmény elkövetésével vádolják. Március 22-én a tanúk meghallgatása után azzal zárult a tárgyalás, hogy júniusra tűzték ki František Gaulieder, az utolsó tanú meghallgatását. Gaulieder március 25-én hajnalban elhunyt, elütötte egy vonat Vágtornóc közelében.  A volt városi képviselőt tavaly májusban hallgatták ki az előkészítő eljárás keretében. Vallomásában arról a munkamegbeszélésről tájékoztatott, amelyen Peter Paška polgármester beszámolt a városi képviselőknek a nyomozás akkori állásáról, és amelyre Gaulieder nem kapott meghívót. Az egykori képviselő ennek ellenére elment a tárgyalásra, és szót emelt az ellen, hogy a polgármester össze akarta szedni a képviselők telefonjait, hogy ne készíthessenek felvételt az ott elhangzottakról. Azt mondta, lehallgató készülék voltak a városi hivatalban és Paška kijelentette, Peter Aštary abban vétkes, hogy építésfelügyelőként az észak- és kelet-szlovákiai vállalatok helyett a helyi cégeket részesítette volna előnyben. A kastély felújításának korábbi projektjéről is szólt, a hiányosságok miatt közel félmillió euró büntetés kifizetésére kötelezték a városi hivatalt. „Peter Paška csak az ügy lezárása után akarta tájékoztatni a nyilvánosságot” – mondta akkor Gaulieder. Azt is elmondta, hogy a polgármester az előző vezetést okolja az ügy miatt. Paška ügyvédje szerint használhatatlan a vallomás, ugyanis az előírások értelmében egy független személynek is részt kellett volna vennie Gaulieder meghallgatásán, itt azonban nem teljesült ez a feltétel. Hozzátette, nem akarja hátráltatni a nyomozást, de kötelessége figyelmeztetni a hiányosságokra. Véleményét Ján Poľakovský jogi képviselője is osztotta, és azt kérték, a bíróság vizsgálja ki az ügyet.  Az elhunyt képviselő vallomásának felolvasása után ismertették a városi hivatalban készített felvételek tartalmát, és július 7-re napolták el a tárgyalást, amikor szintén az iratok ismertetésével folytatódik a per. Leghamarabb szeptemberben születhet döntés. A napokban nyilvánosságra hozhatják a Gaulieder-ügyben a boncolás eredményeit. Ján Foltán, a család ügyvédje azt mondta, gyanús anyagot találtak az elhunyt képviselő szervezetében. 
Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?