Kočner most sem csalt?

Pozsony |

<p>Nem hibázott a Nemzeti Bűnüldöző Ügynökség (NAKA) nyomozója, amikor leállította a Marián Kočner nagyvállalkozó elleni vizsgálatot &ndash; állapította meg az ügyet felügyelő speciális ügyész. Az ellenzéki képviselő szerint a nyomozó egy diákhonlapról másolta indoklását.</p>

A gyanú szerint a maffialistán szereplő Marián Kočner 2010 és 2012 között 8,19 millió eurónyi adót igényelt vissza indokolatlanul. Az esetre a Trend hetilap figyelmeztetett. A nyomozók Marián Kočner három üzleti tranzakcióját vizsgálták, melyek gyakorlatilag ugyanúgy zajlottak le, mint egyik korábban nagy port kavart ügye, a Glance House.

A biznisz lényege, hogy két egymáshoz közelálló cég állapodott meg a Magas-Tátrában levő szállodák adásvételéről. A rendőrség szerint fennállt a gyanú, hogy az adásvételt csak papíron bonyolították le, de a valóságban a vásárló cég nem fizette ki a szállodák vételárat. Az egyik tranzakcióban a Glance House eladásánál szereplő ügyvivő, a másikban pedig Kočner lánya szerepel. Ráadásul a papíron lebonyolított adásvételt követően nem sokkal ismét Marián Kočner működtette a szállodák egy részét.

A vitatható szerződéseket a František Imrecze (Smer-jelölt) vezette pénzügyőrség is vizsgálta, de a hivatal szerint egyetlen esetben sem történt adócsalás. A nyomozást annak ellenére lezárták, hogy a Trend szerint mindkét vásárló cég igazgatótanácsának elnöke Marián Kočner volt 2012-ben, ráadásul mindkettő ugyanarra a címre volt bejegyezve, ahol Marián Kočner további cégei is székelnek.

Jana Tökölyová, az ügyészség szóvivője szerint a NAKA nyomozója törvényesen járt el, amikor leállította a nyomozást Marián Kočner ellen adócsalás gyanújában. „A szállodák adásvételével kapcsolatos tranzakciójának mindegyikét ellenőrizte az illetékes adóhatóság, mely megállapította, hogy az adó-visszaigénylés törvényes volt, és az összeget kifizették” – reagált a speciális ügyészség, mely annak ellenére felülvizsgálta az ügyet, hogy nem tettek panaszt a nyomozással kapcsolatban.

A Denník N napilap szerint azonban Marian Kočner három adásvételi ügyében ugyanaz az ügyész járt el, aki a Glance House ügyben is számára kedvező döntést hozott. „A nyomozó megfelelően járt el. Elegendő anyagot gyűjtött össze a döntés meghozatalához. Helyesen értékelte ki a jogi állapotot, amikor leállította a nyomozást” – tolmácsolta Tökölyová az ügyész álláspontját. Ugyanakkor a napilap arra is figyelmeztetett, hogy a nyomozó csak az adóhatóság vizsgálati eredményeire támaszkodott, mélyebben nem vizsgálta, hogy az ellenőrzés hogyan zajlott le.

Az ügy pikantériája, hogy Grendel Gábor (Nova) ellenzéki képviselő Facebook-oldalán azt állítja, hogy a NAKA nyomozója a vizsgálat indoklásának egy részét gyakorlatilag szóról szóra a tahaky-referaty.sk oldalról másolta le. Az oldal, ahogyan a nevében is szerepel diákok puskáit és labormunkáit tartalmazza. A középiskolások és a diákok körében nagyon közkedvelt a honlap, melyről dolgozatok, labormunkák kidolgozásakor gyakran merítenek. Az viszont már kérdéses, hogy az oldalra feltöltött információk mennyire hitelesek. (ie)

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?