Egy cent spórolása sincs a lakosság egyharmadának

Egy cent spórolása sincs a lakosság egyharmadának
Pozsony |

<p>Szlovákiában a családok döntő többségének nincs biztos anyagi hátteret jelentő megtakarítása, ráadásul még azt a kis összeget is képtelenek hatékonyan fialtatni, amijük van &ndash; derül ki az MNS MarketResearch piackutató társaság legújabb, az internetes mBank megrendelésére készült felméréséből.&nbsp;</p>

„Az emberek harmadának egyetlen cent megtakarítása sincs, a második harmadnak ezer eurónál alacsonyabb összeg van a számláján, és csak minden harmadik lakosnak van ezer eurónál több félretéve. Tízezer eurónál nagyobb megtakarítással a lakosság alig 7%-a rendelkezik” – nyilatkozta Tomáš Palovský, az mBank szóvivője.

A többség a fizetéséből kuporgatta össze megtakarításait, csupán az emberek tizede jutott pénzhez örökség vagy ajándékozás útján. Az elemzésből az is kiderül, hogy a lakosságnak csak a fele képes rendszeresen félretenni bizonyos összeget a fizetéséből, döntő többségük legfeljebb 50 eurót. 
A nehezen megtakarított pénzét a többség szeretné biztonságban tudni, így 80%-uk bankszámlán tartja. Az alacsony kamatok miatt azonban ez szinte semmilyen hozamot nem biztosít. Palovský szerint a nagyobb hozamokat biztosító befektetési alapokba az emberek csupán 16%-a fekteti pénzét, a többiek túl bonyolultnak tartják a feltételeket. Nem árt az óvatosság. „A befektetési alapok természetesen nem kockázatmentesek” – figyelmeztet Miloslav Kufa, a Ramfin pénzügyi csoport igazgatója. Szerinte a nagyobb kilengéseket mutató alapokat csak azok válasszák, akik hosszabb távra tervezik a befektetést, ellenkező esetben könnyen veszíthetnek. Továbbra is érvényes, hogy nem szabad az összes pénzünket egy alapba fektetni, hiszen egy esetleges bukásnál minden elveszhet. Az alapkezelőnél az összes díjra rá kell kérdezni, hogy ne érjen bennünket meglepetés. (mi)

PÉNZÜGYEK: MEGFIZETJÜK A TUDATLANSÁG ÁRÁT

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?