„Nem lábon, fejbe lőttük magunkat”

<p>A címben idézett mondatot egy brit konzervatív politikus mondta a csütörtöki választások eredményéről.&nbsp;</p>

Theresa May brit miniszterelnök és pártja ugyanis a választáson elveszítette abszolút többségét, így kénytelen lesz koalíciós kormányt alakítani. Pedig az – előrehozott – választásokat May éppen azért íratta ki, hogy megerősítse saját maga és pártja pozícióját Nagy-Britannia Európai Unióból való kilépéséről kezdődő tárgyalások előtt. Az unió vezetőivel már június 19-én meg kellene kezdődniük a tárgyalásoknak. Mindenki – még a konzervatív elemzők is – Theresa May hibáját hangsúlyozzák, aki nagyon rosszul mérte fel néhány héttel ezelőtt a politikai helyzetet. Pedig akkor a toryk még hatalmas előnnyel vezettek a Munkáspárt előtt. Nem érezheti magát azonban győztesnek az ellenzék sem, a Munkáspárt, a liberális demokraták és a Skót Nemzeti Párt nem tud közösen kormányt alakítani. Az eredmény azonban főként mégis a konzervatívok – és elsősorban Theresa May – számára bukás, mivel a választások után kialakult helyzet Nagy-Britannia pozícióját gyengítette meg a kilépésről szóló tárgyalások előtt. A hazai és uniós politikusok megszólalásai alapján May várhatóan kénytelen lesz engedni a korábbi, rendkívül rugalmatlan álláspontjából, amely még az úgynevezett hard brexitet, vagyis a tárgyalások nélküli kilépést sem zárta ki. Az észak-ír unionisták, a DUP politikusai ugyanis nem annyira keményen kezelik ezt a témát. A kilépési feltételekről ráadásul nemcsak saját pártján belül, és nemcsak a koalíciós partnereikkel kell egyeztetniük, hanem az ellenzékkel is.  Az sem elképzelhetetlen, hogy ugyan kilépnek az EU-ból – a bennmaradás még mindig elképzelhetetlen –, viszont tagjai maradnak a közös piacnak. Ez viszont elsősorban nekünk, vagyis azoknak a szlovákiai, magyar, lengyel munkavállalóknak jó, akik jelenleg is kint dolgoznak, vagy ezután szeretnének oda kimenni. Ez egyfajta „norvég mintát” eredményezne: a briteknek be kellene tartaniuk több uniós jogszabályt, anélkül, hogy beleszólhatnának az unió belső ügyeibe. A közös piacban való maradás feltétele ugyanis a munkaerő szabad mozgásának a megőrzése, vagyis Nagy-Britannia nem zárhatja le határait az unió keleti feléből érkező munkavállalók előtt. Ezzel azonban éppen az unióból való kilépést szorgalmazók egyik legfontosabb ígérete nem fog teljesülni.  Kérdésessé vált May további sorsa is. Ugyanis azt sem lehet kizárni, hogy saját pártja távolítja el a kormányfői pozícióból. Lehetséges opciónak mutatkozik egy újabb előrehozott választás, a brit rendszerben ugyanis a koalíciós kormányok nem szoktak sokáig élni. A választások egyik legérdekesebb eredménye, hogy az UKIP, vagyis a tavalyi népszavazáson a kilépés mellett kampányoló, Nagy-Britannia teljes függetlenségét szorgalmazó párt, be sem jutott a londoni törvényhozásba.
Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?