Idén is a diákszínjátszók fesztiválja a Jókai Napok

Komárom |

<p>Tizenhét színházi programot és számos kísérőrendezvényt kínál jövő hét szerdától az 54.&nbsp;Jókai&nbsp;Napok, az amatőr színjátszók országos&nbsp;fesztiválja. A versenyelőadások és a vendégként érkező társulatok előadásai zömében a városi művelődési központban lesznek, de középiskolába és parkba&nbsp;is&nbsp;invitálják a közönséget.&nbsp;A részletekről Csengel Mónikát, a mustra szervezőjét kérdeztük.&nbsp;</p>

Nem a megszokott időpontban, hanem június 14-én, szerdán késő délután kezdődik, és június 18-án, vasárnap délelőtt ér véget az idei fesztivál. Mi a változás oka? 

Az előző években valóban kedden kezdtünk és szombaton este volt a záróünnepség a díjkiosztással; a szombat pedig már nem volt versenynap, pénteken megtekinthette a zsűri és a közönség az utolsó versenyelőadást. Idén szervezési okokból az egyik csoportnak csak a szerda, két további csoportnak pedig csak a szombat felel meg. Úgy gondoltuk, kerüljön egy nappal hátrébb minden, ezáltal a szombat is versenynap lesz, vasárnap délelőtt pedig kihirdetjük az eredményeket. 

Kik értékelik majd az előadásokat? 

Itt lesz Naszlady Éva színésznő, drámapedagógus Budapestről, Varga Emese, a Komáromi Jókai Színház dramaturgja, Czajlik József kassai színházigazgató, rendező, Hizsnyan Géza kritikus, aki hosszú idő után tavaly tért vissza a szakmai zsűri asztala mögé, valamint Száz Pál író, publicista. 

Az idei mezőnyben milyen az arány a felnőttek és a diákok között? 

Kilenc a kettőhöz, ismét a diákok javára. Az adat alapján nagyon jó, hogy sok a diákszínjátszó, ugyanakkor nagyon rossz, hogy kevés a felnőtt színjátszó csoport. Közel harminc esztendős fennállása alatt most először fordul elő, hogy nem jön a losonci Kármán József Színház. László Miklós Illatszertár című színművét játssza majd a fesztiválon a Jókai Színjátszó Csoport. A Mészáros Beáta és Farkas Anna rendezte előadással tavaly ősszel megnyerték az Egressy Béni Országos Színjátszó Fesztivált, és egyéni díjakat iskaptak. Az 54. Jókai Napok felnőtt színjátszó kategóriájának másik indulója a füleki Zsákszínház lesz. Anton Pavlovics Csehov Medve című színművét Mázik István rendezte. 

Honnan érkeznek a diákszínjátszó csoportok? 

Pozsonytól Rozsnyóig. Pozsonyból a DunArts Diákszínpad, a Duna Utcai Gimnázium színjátszó csoportja jön, Shakespeare Szentivánéji álom című vígjátékát hozza a két rendező, Matusek Attila és Zsidek Pál átiratában, a mű összes fellelhető fordításának felhasználásával. Galántán feléledt a Kodály Zoltán Gimnázium Tsízió Diákszínpada. Ollé Krisztina rendező írta idei, Paprikás krumpli című bohózatukat. A Csallóközt két csoport képviseli. A dunaszerdahelyi Novus Ortus Diákszínpad, Takács Tímea rendező csapata Frank WedekindA tavasz ébredése című, 1891ben írt gyermektragédiájával érkezik. A dunaszerdahelyi Fókusz Diákszínpad Nagy Ildikó Noémi, Béres Tamás, Véssey Miklós és Molnár T. Eszter novelláinak színpadi változatát adja elő (Ön)kontroll címmel, Jarábik Gabriella és Kuklis Katalin rendezésében. Komáromból három csapat indul. A Marianum Egyházi Iskolaközpont MEG+loptuk Gilliamet csoportja a Brasiel című tragikomédiát adja elő Terry Gilliam Brazil című filmje alapján, Tóth Gábor rendezésében. Ez egyben a fesztivál szerdai nyitó előadása. Az Ipari Szakközépiskola VISzTA színpada Horace McCoy A lovakat lelövik, ugye? című diák-táncmaratonját játssza az iskola épületében. Az előadást Kiss Péntek József rendezte. A városi művelődési központ és a Selye János Gimnázium GIMISz Diákszínpada pedig Lackfi János Hambipipőke című vígjátékával készül a rendezésemben. Fülekről Kristóf Ágota A nagy füzet című színdarabját hozza el az Apropó Kisszínpad, Szvorák Zsuzsa rendezésében. Sci-fi dráma készül a rozsnyói G. I. K. SZ. E. R színjátszó csoport műhelyében. George Orwell 1984 című regénye alapján írta a szövegkönyvet Kristóf Roland és Kovács Péter rendező. 

Kik képviselik a profi színeket a fesztiválon? 

A kísérőprogramok legalább annyira izgalmasak lesznek, mint a versenyelőadások. Jön a budapesti Nézőművészeti KFT. a Nézőművészeti főiskola című előadással. A fesztiválon is eljátssza SZER-ELEMEZ? című összeállítását kortárs és klasszikus magyar költők szerelmes verseiből Bandor Éva és Olasz István, a Komáromi Jókai Színház két színésze. Az idei Jókai Napokon jön Soóky László A nagy (cseh)szlovákiai magyar csönd című derűs szomorújátékának a folytatása. Az Egy disznótor pontos leírása című „mesélőszínház” dramaturgja Varga Emese, előadja és rendezte Lajos András színművész. A kísérőprogramban szerepel az őrsújfalui ÉS?! Színház A helység kalapácsa című produkciója, Szabó Csilla vadonatúj rendezésében,újszereposztásban–az előadáshelyszíneavárosiművelődési központ melletti park lesz. 

Az utóbbi években a fesztiválklub is számos programot kínál a résztvevőknek. 

Az is gazdagnak ígérkezik. Szeretnénk megrendezni a III. Jókai Slam Poetry Bajnokságot és bemutatót, Laboda Róbert irányításával és fellépésével. Az egyik este közönség elé állnak majd a Ghymesy Igricek, a tekerőlanton és dudán játszó gyerekek. Idén sem maradhat el az Ahogy esik, úgy puffan című improvizációs show: Olasz István és Nagy László ezúttal a Komáromi Jókai Színházban most Rómeót játszó Béhr Márton egyetemi hallgatóval és Losonczi Katával, a darab Lady Capuletjével szórakoztatja a fesztiválozókat. És valamennyi eseményről beszámol a Visszhang című fesztiválnapilap.

(Jókai Napok Média)

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Korábbi cikkek a témában

Ezt olvasta már?