Többe fog kerülni a szemétlerakás Komáromban

Komárom |

<p>Bővíteni kell az izsai szemétlerakatot, a beruházásra hivatkozva árat emel az üzemeltető.</p>

Július elsejétől az eddiginél mintegy 20 százalékkal magasabb összeget fizet a város a háztartási hulladék lerakásáért a Reko Recycling Kft-nek. A társaság azzal indokolta az emelést, hogy hamarosan betelik az izsai lerakatuk jelenleg használt kazettája, és újabb megnyitására van szükség, aminek kialakítása mintegy félmillió euróba kerül. A beruházás elvégzése nélkül nem tudnak több szemetet tárolni, és a városnak távolabbi telepet kell keresnie; a koltai vagy az albári jöhet szóba, a nagyobb távolság miatt viszont nőne a szállítási költség, ami előnytelen lenne a városnak.

Ha mindkét fél beleegyezik, az illetékemelésre a város és a cég közti szerződés alapján lehetőség van. A testületi ülésen elhangzott az is, hogy 12 éve nem változott az ár. A háztartási hulladék tonnánkénti lerakási költsége 15,68-ról 18,50 euróra nő, ami még így is alacsonyabb, mint a környező városok, például Érsekújvár, Léva, Dunaszerdahely által fizetett díj. A társaság képviselői azt is elmondták, hogy azok a falvak, amelyek szintén Izsára hordják a háztartási hulladékot, 20-25 százalékkal többet fizetnek, mint Komárom, és náluk már januárban díjat emeltek. Az izsai telepen elhelyezett szemétmennyiség 50-55 százalékát ugyanakkor Komárom „termeli” (évente kb. 14 500 tonna), vagyis a város stratégiai partner, ami jobb alkupozíciót jelent. Az emelés évente 58 ezer euró többletköltséget jelent majd a város számára.

Szabó Béla, a pénzügyi bizottság elnöke nehezményezte, hogy csupán most került a testület elé az anyag, miközben a cég már tavaly novemberben benyújtotta kérvényét, és éppen ezért az idei költségvetés elfogadásakor kellett volna vele foglalkozni. A hivatal nem jelölt meg forrást, amiből az idei évre jutó mintegy 24 ezer euró többletet ki kell fizetni, úgyhogy egyelőre nem tudni, milyen keretből finanszírozzák. Keszegh Béla alpolgármester ezért is javasolta, hogy csak 2018. január elsejétől hagyják jóvá a díjemelést, de ezt a képviselők többség nem támogatta.

A most elfogadott emelés egyelőre nem érinti a lakossági szemétdíjat, ami évi 27 euró; azt általános érvényű rendelet szabályozza, év közben nem módosítható. Néhány évvel ezelőtt komoly politikai csatározások árán emelték a szemétdíjat 18,60-ról 27 euróra. A befolyt összeg azonban még így sem fedezi a hulladékgazdálkodásra fordított kiadásokat. Míg viszont az emelés előtt évi 500 ezer euróval kellett a városnak dotálnia a hulladékgazdálkodást, most 150-200 ezerrel.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?