Tesztelés 9: szlovákból rontottak a diákok

Pozsony |

<p>Nyilvánosak az idei Tesztelés 9 eredményei, a magyar iskolák diákjai magyar nyelvből és irodalomból a tavalyihoz képest mintegy 2 százalékponttal jobb tesztet írtak, szlovák nyelvből és szlovák irodalomból viszont 2 százalékpontot rontottak a tavalyi eredményekhez képest.</p>

Az Oktatási Szabványosított Mérések Intézete (NÚCEM) nyilvánosságra hozta a kilencedikes diákok tesztelésének részletes eredményeit. Magyar nyelvből és irodalomból idén 2333 diák írt tesztet, közülük 97-en elektronikus formában. A kilencedikesek átlag 66%-os eredményt értek el, ez a tavalyi teszteredményekhez képest enyhe javulást jelent, akkor ugyanis 64,6%-os eredményt produkáltak a tanulók. A lányok és a fiúk eredménye között nem volt nagy eltérés.

Kisiskolák az élen

A legjobb, átlagos eredményeket a Nagyszombat megyei – 69,9% – és a Kassa megyei (60,4%) alapiskolák hozták. Az iskolákra lebontott adatok alapján magyar nyelvből és irodalomból a pozsonyeperjesi, a csilizradványi és a peredi alapiskola diákjai írták meg legjobban a teszteket, holott a tanulók tanulmányi átlaga jóval elmarad a teszten produkált eredményektől. Az első tíz közé csak olyan iskolák kerültek, melyekben nagyon a tesztet író diákok száma. A negatív rekordot a Sajógömöri Alapiskola (38%), a Dernői Alapiskola (37,8%) és a Szepsi Alapiskola (35,7%) diákjai állították fel.

[[{"type":"media","view_mode":"media_original","fid":"278101","attributes":{"alt":"","author":"","class":"media-image","style":"width: 600px; height: 653px;","title":"Kattintásra nagyobb lesz!","typeof":"foaf:Image"}}]]

Romlott a szlovák

Szlovák nyelvből és szlovák irodalomból a magyar alapiskolák 2331 tanulója írt tesztet, közülük 97-en elektronikus formában. Idén a diákok átlagosan 66,1%-ra írták meg a tesztet, míg a tavalyi gárda 64,2%-os eredményt ért el. Megyei bontásban a Pozsony megyei (78,1%) és a Nagyszombat megyei (70,3%) iskolák diákjai szerepeltek a legjobban. Az iskolákra lebontott részletes adatok alapján szlovák nyelvből és szlovák irodalomból a nagykürtösi járásbeli Lukanényei Alapiskola, a pozsonyi Duna utcai Alapiskola és a csatai Baross Gábor Alapiskola diákjai voltak a legjobbak, 90% fölötti eredménnyel. Erre a besorolásra is érvényes, hogy az első tíz iskola közé csak olyan sulik verekedték be magukat, ahol alacsony volt a tesztet író diákok száma. A lista legvégén a Dunamocsi (30,5%), a Sajógömöri (30%) és a Várgedei (25%) Alapiskola kullog.

Kiolvasható csalás?

A lapunk által megszólított pedagógusok – nevük elhallgatását kérték – elismerik, hogy az iskolák többsége segít a diákoknak a tesztíráskor. Van, ahol a tesztek „manipulálását” egyenesen elvárja az iskola vezetése, mivel az eredményeket figyelembe veszik az iskolák értékelésénél, az iskola jó hírnevére apellálnak a tanároknál. Máshol a pedagógus saját munkájának eredményét szeretné jobb színben feltüntetni, vagy a diákok helyzetét szeretné megkönnyíteni, mert azokban a középiskolákban, ahová nagy a túljelentkezés, figyelembe veszik a Tesztelés 9 eredményeit.

[[{"type":"media","view_mode":"media_original","fid":"278102","attributes":{"alt":"","author":"","class":"media-image","style":"width: 600px; height: 399px;","title":"Kattintásra nagyobb lesz!","typeof":"foaf:Image"}}]]

A „szomszéd tanár”

A NÚCEM szerint a tesztelés objektivitását szavatolja, hogy minden osztályban egy helyi és egy másik iskolából érkező megfigyelő tanár is jelen van a tesztíráskor. Információink szerint azonban ez sem visszatartó erő. „Iskolánkba évek óta a szomszéd települések iskoláiból érkeznek a megfigyelő tanárok. A régió pedagógusai nemcsak ismerik egymást, hanem általában baráti viszonyt ápolnak. Ha úgy adódik, szemet hunynak a diákok tesztelésénél” – mondta az egyik, neve elhallgatását kérő pedagógus. Arra is rámutat, hogy a számokból mindent ki lehet olvasni, elegendő összevetni az iskola átlagát és a tesztek eredményét. A nagy létszámú iskoláknál a gyengébb évfolyamok rontják az eredményeket.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?