Nem elég, hogy a kismama az erkélyen gyújt rá

<p>A nikotin évente több mint 7 millió ember halálát okozza, s ami megdöbbentő, a fele nem dohányzik. Május utolsó napján volt füstmentes világnap.&nbsp;</p>

Nálunk évente 12 ezer ember haláláért tehető felelőssé a nikotin. Világszerte minden 8 másodpercben meghal valaki a nikotin hatására. „A 30 év feletti elhunytak 12 százalékánál játszik szerepet a nikotin. Csak egy megoldás van: az egészséges életmód, amivel ezeket a felesleges haláleseteket ki lehet küszöbölni. „A dohányzás bizonyítottan növeli bármilyen daganatos betegségek, a krónikus obstrukciós tüdőbetegség, az ischémiás szívbetegség vagy az érelmeszesedés kialakulásának kockázatát” – mondta Štefan Laššán, a minisztérium egészség szekciójának igazgatója.

Szlovákiában 36 tanácsadó működik, amelyek az alapvető tanácsokon kívül abban is útmutatást adnak, hogyan lehet leszokni erről a függőségről. A statisztika szerint nálunk a 18-19 évesek 30 százaléka dohányzik, sajnos több lány, mint fiú. A tanácsadóban igyekszenek a legmegfelelőbb módszert ajánlani.

„A dohányzás nemcsak egyszerűen rossz szokás, hanem függőség. 2-3 óra elteltével csökken a dipaminszint, és az embernek ismét rá kell gyújtania. Keressünk olyan függőséget, ami nem ártalmas, ilyen például a sport” – mondta dr. Daniel Paulovič pneumológus. Az is tény, hogy a nők érzékenyebbek a passzív dohányzásra, mint a férfiak. E gyelőre nem tudni, hogy a cigarettadobozokon feltüntetett elrettentő képeknek milyen hatásuk lesz, még túl kevés idő telt el a bevezetésük óta. Legalább öt év kell ahhoz, hogy fel lehessen mérni hatásukat.

Egy 2014-es adat szerint a lakosság 21 százaléka dohányzik, s valamivel rosszabb ez az eredmény, mint az európai átlag. Nagyon rossz jel, hogy egyre fiatalabbak gyújtanak rá, és több közöttük a lány, mint a fiú. Még egy elgondolkodtató adat: 2010-ben 2678 tüdőrákot jegyeztek, s míg a férfiak körében csökkent e betegség előfordulása, a nők körében nőtt.

Dr. Peter Krištúfek pneumológus professzor szerint csak az dohányzik, aki mással nem tudja magára felhívni a figyelmet. Nem mindenki rendelkezik a „Churchill-génnel”. Sajnálattal jegyezte meg, hogy az orvosok 30-40, a nővérek 50 százaléka is dohányzik.

Ma már ismert az úgynevezett terciális dohányzás fogalma is, ami azt jelenti, hogy a kismama kimegy rágyújtani az erkélyre, aztán visszamegy a gyerekéhez. Tudni kell, hogy a test 24 órán át még párologtatja a káros anyagokat, amit a gyerek belélegzik, vagyis a dohányzó anya gyermeke bizonyos mértékig már kiskorában dohányzik. Ideális az lenne, ha az anya nem menne ki az erkélyre, hanem egyáltalán soha nem gyújtana rá. (kovács)

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?