Folytatódik a fuvarozók kálváriája

Pozsony |

<p>Az Európai Bizottság napokban közzétett javaslata szerint a német, osztrák és francia hatóságoknak enyhíteniük kellene a keleti uniós tagországokból származó teherfuvarozó cégekkel szemben bevezetett szigorú bérszabályokon. A szlovákiai fuvarozók azonban úgy gondolják, hogy Brüsszel mostani javaslata is csak a nyugati tagországoknak kedvez.</p>

A keleti uniós tagországokból származó teherfuvarozó cégek kálváriája nagyjából két éve kezdődött, Németország ugyanis egy 1997-es, kiküldetésekre vonatkozó irányelvet leporolva 2015-ben kiterjesztette azt a közúti árufuvarozásra. Így a kamionvezetők számára a Németországban eltöltött idő után meg kell fizetni a német hatóságok által meghatározott 8,84 eurós óradíjat. Csak összehasonlításképpen: a szlovák órabér 2,50 euró. A helyzetet súlyosbítja, hogy a németek intézkedését más nyugat-európai országok is átvették, miközben a franciáknál az óradíj csaknem eléri a 10 eurót. Ez komoly versenyhátrányt okoz a kelet-európai vállalkozásoknak, a fuvarozók szerint így ennek a lépésnek valójában nem az esélykiegyenlítés, hanem a keleti fuvarozók piacról való kiszorítása a valódi célja.

Felemás javaslat

A fuvarozók panaszaira reagálva az Európai Bizottság a napokban közzétette az ezzel kapcsolatos legújabb javaslatát, amely azonban a szlovákiai fuvarozók érdekvédelmi szervezetei szerint szintén felemásra sikeredett. Az új szabályok lényege, hogy ha a kamionsofőr az adott országban havonta nem tölt el három napnál többet, akkor a fuvarozó cégnek nem kell az adott ország minimálbérét kifizetnie az alkalmazottjának. Ez annyiban segíthet a fuvarozókon, hogy ha például Németországon csak áthalad a kamionjuk egy más nyugat-európai ország felé, és nem lépi túl a háromnapos limitet, akkor a Németországban eltöltött időre nem kell a német minimálbért fizetnie. „Az új javaslattal szerettük volna elérni, hogy a fuvarozókra ne háruljon elviselhetetlen nyomás, ugyanakkor a sofőrök se szenvedjenek kárt” – nyilatkozta Maroš Šefčovič, az Európai Bizottság alelnöke. A most közzétett javaslatról azonban még hosszadalmas vita várható, végleges elfogadására így csak az elkövetkező években van esély.

Elégedetlen fuvarozók

„A mostani javaslaton is érződik, hogy a nyugati államok el akarják lehetetleníteni a kelet-közép-európai nemzetközi fuvarozókat, és ezzel saját vállalkozásaikat akarják előnyhöz juttatni” – nyilatkozta Pavol Jančovič, a szlovákiai teherfuvarozókat tömörítő Česmad Slovakia elnöke. Jančovič arra is felhívta a figyelmet, hogy a minimálbérekről szóló vitatott szabályok miatt az Európai Bizottság korábban eljárást indított a németek, a franciák és az osztrákok ellen, most pedig gyakorlatilag csaknem ugyanezeket a szabályokat vezetné be.

„Az Európai Bizottság legújabb javaslatát nem utasítjuk vissza, mi is azt szeretnénk, ha az alkalmazottak igazságosabb béreket kapnának, azt azonban nem engedhetjük meg, hogy az új rendeletben kizárólag a nagyobb tagországok érdekei érvényesüljenek” – mondta Ján Richter munkaügyi miniszter.

Újabb német szigorítás

Nem a minimálbér azonban az egyetlen vitatott pont a fuvarozók számára. A németek által nemrég elfogadott új jogszabály szerint május 25-től a 45 órás pihenőidőt kötelező szállodában vagy egyéb szálláshelyen tölteni, a lényeg, hogy ez ne a fülke legyen. A fuvarozók esetében kétfajta pihenőidőről van szó. Az már most is benne van a közúti szállításra vonatkozó uniós rendeletben, hogy a járművezető választhatja a kabint a napi pihenőidők és a csökkentett, vagyis a heti 24 órás pihenőidők eltöltésére. Ez általában a hét végére esik, amikor kamionstop van, és ilyenkor a járművezetők a kabinban töltik az éjszakát. Kéthetente azonban legalább 45 órás rendes pihenőidőt kell tartaniuk a fuvarozóknak.

Eddig senkinek sem jutott eszébe, hogy ezt másként értelmezze, mint hogy ezt az időt is lehet a fülkében tölteni. A németek azonban most előírják a szálláshely igénybevételét. Ezzel, a nagyobb költségeken kívül, az a legnagyobb baj, hogy nincs is elegendő szálláshely elérhető közelségben. (mi, SITA, TASR, MTI)

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?