Egyre több idős ember válik csalók áldozatává

Nagyszombat megye |

<div>Hiába figyelmeztetik a nyugdíjasokat, nőtt az idősek ellen elkövetett bűncselekmények száma. Idén 17 ilyen bűncselekmény történt a megyében a rendőrségi nyilvántartás szerint. Hét a Nagyszombati, négy a Dunaszerdahelyi, három a Pöstyéni, egy-egy a Galántai, a Szakolcai, illetve a Galgóci járásban.</div>

Míg az év első hónapjaiban csak egy-két eset történt, addig áprilisban már 5, májusban pedig 6 – tájékoztatott Martina Kredatusová, a Nagyszombati Kerületi Rendőr-főkapitányság szóvivője. A rendőrség ezért fokozott óvatosságra inti az időseket. A csalók főleg késő este vagy kora reggel telefonálnak, és az áldozat rokonaként vagy ismerőseként mutatkoznak be, illetve a rokonuk orvosaként. Gyakran a doktor Molnár, Martinka, vagy a Matuška nevet használják. A csalók például elhitetik az áldozatukkal, hogy a rokonuk ittas állapotban balesetet okozott Szlovákiában vagy Magyarországon, és most kórházban van. Pénzt kérnek az operációjára, illetve az ügy „elsimítására”. Azt mondják, ha elküldi a pénzt, a rendőrség nem szerez tudomást a balesetről. Az összegért küldenek valakit, vagy azt kérik, Magyarországon adják át egy ismeretlennek, aki állítólag már mindenről tud, és mindent el fog intézni. Éppen azért hívnak nagyon későn, vagy nagyon korán, akár többször is egymás után, hogy az idős emberek az alkalmatlan időpont miatt ne telefonálják körbe a rokonságot, és ne szerezhessenek bizonyosságot arról, tényleg bajban van-e az illető. Pedig Both Péter, a Dunaszerdahelyi Járási Rendőrkapitányság igazgatója szerint legtöbbször épp ezzel lehetne megelőzni a bajt. „Fontos, hogy az idős ember tájékozódjon, beszéljen a családtagjaival, vagy értesítse a községi hivatalt, a rendőrséget” – nyilatkozta lapunknak Both Péter. Más csalók a villamos művek, a gázművek, a szociális hivatal vagy más intézmény alkalmazottainak adják ki magukat. Előfordul, hogy utazó ügynökökként mutatkoznak be, akik gyapjútakaróval, masszázsgépekkel, egészségügyi segédeszközökkel, fazekakkal, konyhakésekkel házalnak. Céljuk, hogy bejussanak a lakásba vagy a házba, ahol megkereshetik és ellopják az áldozat megtakarított pénzét. A rendőrség arra figyelmeztet mindenkit, hogy ne engedjenek be idegeneket, vagy ha mégis, ne hagyják őket egyedül, és ne vegyenek elő pénzt a jelenlétükben. Both Péter elmondta, tájékoztató előadásokat szerveznek, az egyéb témák mellett kiemelten foglalkoznak a csalók trükkjeivel is. „Sajnos nagyon gyenge az előadások hatékonysága. Jó példa erre egy csilizradványi házaspár este, akik decemberben részt vettek egy ilyen előadáson, mégis bedőltek a csalóknak” – nyilatkozta Both Péter. Hozzátette, a csalók kihasználják az idős emberek gyanútlanságát, segítőkészségét és naivitását. Az igazgató szerint azzal lehetne segíteni a helyzeten, ha minél többet beszélnének az időseknek a jelenségről. „Előadást szerveztünk a nyugdíjasklubban és hirdetmények útján is tájékoztatjuk a lakosokat” – mondta Polák László polgármester. Mindezek ellenére az utóbbi hónapokban Ekecsen is előfordultak hasonló esetek. A polgármester elmondta, volt már rá példa, hogy a lakosok értesítik a helyi rendőröket, ha gyanús árusokat látnak a faluban, de hozzátette, nem ártana, ha gyanakvóbbak lennének az emberek. (ú, béva)
Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?