Szobrot állítanának Arany Jánosnak is Rimaszombatban

Rimaszombat |

<p>Arany Jánosnak is szobrot állítanak a rimaszombati Tompa Mihály téren.</p>

Tompa és Petőfi Sándor szobra már áll a gömöri város főterén, az Aranyt ábrázoló alkotással kiegészülve együtt lesz a költőtriász.

A tervről egyébkén vita alakult ki a képviselő-testület legutóbbi ülésén. „Vannak, akik azzal érvelnek, hogy Aranynak semmi kötődése nem volt a városhoz, de ez nem így van. 1855-ben családjával együtt meglátogatta Tompa Mihályt, járt Hanván és Rimaszombatban is” – mondta Bán Zoltán képviselő. Egy másik városatya, Samuel Urban kijelentette, mivel a teret Tompa Mihályról nevezték el, csak az ő szobrának kellene ott állnia. Petőfiét is máshol kellett volna elhelyezni. „Miért Arany, és miért nem például Mikszáth Kálmán szobrát állítjuk fel, aki hat évig itt tanult, és a regényeiben is sokat foglalkozik ezzel a vidékkel, az itteni emberekkel?” – tette fel a kérdést Štefan Baláž. Más képviselők azt hangsúlyozták, szoborállítás helyett inkább a régiót sújtó munkanélküliséggel vagy a gyorsforgalmi út hiányával kellene foglalkoznia az önkormányzatnak. Jozef Simko polgármester kompromisszumos megoldást javasolt, azt ajánlotta, Arany szobra mellett állítsanak szobrot a téren Janko Jesenskýnek is, aki szintén Rimaszombatban tanult, később pedig ott volt ispán. A javaslatot nem fogadta el a testület, az eredeti verziót, Arany János szobrának felállítását hagyták jóvá. „Gondolkodom azon, aláírjam-e ebben a formájában a határozatot ” – fűzte hozzá a polgármester

A tervet a műemlékvédelmi hivatalnak is jóvá kell hagynia. (ú)

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?