Amikor Afrikában jártam

<p>Manapság nagy divat a mese, gondolhatnánk, látva a különböző meseterápiák és más mesés foglalkozások elterjedését, de a valóság az, hogy a mese sosem ment ki a divatból, mert akárcsak a vörös rúzs, örök divat.&nbsp;</p>

Ez azért van így, mert a jó mesében mély bölcsességek és örök igazságok rejlenek, olyanok, amelyekre minden kor embere életkortól függetlenül egyformán szomjazik.

Ha valami kiment a divatból, az a mesélés. Amikor a szülő vagy más közeli személy leül a gyerekkel és felolvas neki, esetleg fejből mond el egy létező vagy saját maga által kitalált mesét. Nem véletlenül írtam ezt le ilyen részletesen, ugyanis sokaknak a mesélés a tévés/internetes mesecsatornák nézését jelenti. Ami végső soron nem baj, amíg kiegészítésként szolgál, nem pedig a gyerek fő tevékenysége. Csakhogy amint a gyermekpszichológusok is figyelmeztetnek, bár divat arra panaszkodni, hogy a gyerekek, már a kicsik is médiafüggők, valójában sok szülő örül ennek, mert amíg a tévé vagy a számítógép előtt ül, nem kell vele foglalkozni.

De ez sem új dolog. Emlékszem, hogy csodálkozott sok osztálytársam, amikor kiselsős koromban elmondtam, hogy az apukám előző este a kis Mukkot olvasta nekem. Ők a Belfegort nézték a tévében. Szégyelltem is magam, hogy én nem, de aznap este megint elragadott a repülő szőnyegek világa. És nem bántam. Azt hiszem, azokat a szavakat, hogy füge, datolya, akkor hallottam először. Amikor évekkel később már lehetett kapni az üzletben, a kis Mukk és az én akkor már örökre elköltözött apukám jutott az eszembe. És lélekben megköszöntem – most is megköszönöm – neki ezt az élményt. Meg a többit. Mert ő úgy tudott mesélni, mintha benne járt volna a történetben, visszatekintve látom, hogy nagyon élvezte. Saját maga is talált ki meséket, például arról, hogy amikor Afrikában vadászott, milyen állatkákkal találkozott, mit mondtak neki, és hogy a végén senkit sem vadászott le, mert mindegyik állat a barátja lett. Én ezt persze sokáig el is hittem.

A mese tehát nemcsak a gyereknek lehet élmény, hanem a felnőttnek is. De csak a jó mese. Számomra rossz az a mese, amelyből kihagyják vagy relativizálják a rosszat, mondván, ne ijesztgessük a gyereket. Csakhogy ez önámítás, mert a rossz a valóságban is létezik. Sokszor tetteti magát kedvesnek, jóságosnak, és elhisszük, hogy az is, mert nehéz beazonosítani. Viszont a jó mesében a gonosz egyértelműen beazonosítható, és el is nyeri a büntetését, vagy megjavul. Ettől van az, hogy a mese biztonságérzetet ad. A gyerek nyugodtan el tud aludni, mert őt már a farkas nem fogja éjszaka meglátogatni (nem úgy a Belfegor, hány osztálytársam félt tőle!).

Ne féljünk. Meséljünk.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?