Jakabos Zsuzsanna döntőbe szeretne jutni a budapesti vb-n

<p>Nem gondolkozik azon, milyen lenne a mezőny Hosszú Katinka nélkül, örül neki, hogy a kívülről kegyetlennek tűnő magyar rendszerbe született bele, és nem tetszik neki, hogy manapság túlságosan előtérbe kerültek a külsőségek. Jakabos Zsuzsanna úszó nemrég Dunaszerdahelyen járt, ott beszélgettünk vele.</p>

Kevesebb mint két hónap van hátra a budapesti vizes-világbajnokságig. Mennyire határozza meg ez a gondolatait?

Nagyon készülök. Nemrég volt az országos bajnokság, ahol több számban is sikerült kvalifikálnom a vb-re. A felkészülés nyilván nem két-három hónapos, hanem folyamatosan tart, évek óta készülünk, de már érezzük, hogy közeleg a vizes- vb. Már nagyon várjuk!

A hazai rendezésű Eb-ken eddig rendre jól szerepelt, a 2010-es budapesti Eb-n egy ezüstöt és egy bronzot, a 2012-es debreceni kontinensviadalon pedig három ezüstöt szerzett. Mekkora pluszt jelent önnek a hazai közönség?

Óriási energiát tud adni a szurkolás. Mindig jó érzés, amikor biztatnak minket, és egy hazai rendezésű versenyen ez még inkább megmutatkozik. Bele sem gondoltam még egyébként, hogy az itthoni versenyeim milyen jól sikerültek, de remélem, hogy ez most is így alakul.

Egy-egy versenyre készülve érmekben vagy inkább időeredményekben tűzi ki a célt?

Inkább időeredményekben tudok gondolkozni, mivel csak azért vagyok felelős, ami a saját pályámon történik. Azt nem tudom irányítani, hogy a többiek hogyan úsznak, hogyan szerepelnek, a helyezés pedig nyilván a többiektől is függ. Én minden edzésen saját magamat próbálom legyőzni, és az időeredményemen próbálok farigcsálni.

Egy interjúban azt nyilatkozta, hogy mindig alulról felfelé szokta keresni a nevét a táblán a célbaérés után, s aztán örvendezik, hogy nem lett utolsó, utolsó előtti sem stb. Ez még mindig így van?

Volt egy ilyen időszakom, amikor tényleg alulról néztem… De nem tudom, hogy a világbajnokságon hogyan lesz. Majd utána megmondom!

Legnagyobb vb-sikerét, egy ötödik helyet 200 pillangón érte el, ezt tartják a legerősebb számának. A tavalyi olimpiára a magyarok közül Szilágyi Liliána kvalifikált ebben a számban a legjobb idővel, ön pedig pontosan ugyanolyan időt úszott, mint Hosszú Katinka. Bár esélyes volt a döntőre, átengedte Katinkának a versenyzési lehetőséget, és a sors fintora, hogy Katinka végül az előfutamban sem állt rajthoz, mert ütközött volna a 200 vegyessel ez a szám. A magyar sajtó akkor arról cikkezett, fair play díjat érdemelne, amiért lemondott az esélyéről Katinka kérésére. Hogyan élte meg ezt az egészet?

Az egyik legerősebb számom a 200 pillangó, de vegyesen is úszom, ahol szintén ott van Hosszú Katinka, ő elég sok számot lefed. Pontosan tisztában voltam a szabályokkal, volt lehetőségem, hogy jobb időt ússzak, mint amivel ő kvalifikált az olimpiára, sajnos, nem sikerült. Nyilván szerencsétlen helyzet, amikor láttam, hogy ott állt a rajtkő üresen, tudva, hogy lett volna ember – például én –, aki szívesen úszta volna ezt a számot. De azt gondolom, hogy a sport nem az egész élet, ezen túl kell lépni, menni kell tovább. A következő versenyen majd megpróbálom legyőzni. Egyébként idén megint ez történt, az országos bajnokságon első lettem 200 pillangón, de két embernek van jobb ideje, úgyhogy nem úszhatok a világbajnokságon. Így viszont a 200 és a 400 vegyesre fogok készülni, és 100 gyorson is kiharcoltam az indulás jogát.

Mit jelent önnek olyan klasszissal együtt versenyezni, mint Katinka?

Amikor kilencévesen elkezdtem versenyezni, ő már három-négy éve úszott, úgyhogy az elejétől kezdve együtt versenyeztünk. Ennyi idő alatt azért ezt meg lehetett szokni. Jó pár évig fej fej mellett haladtunk, egyszer ő nyert, egyszer én. Az utóbbi években ez kicsit megváltozott, Katinka elhúzott, de nemcsak tőlem, hanem az egész világtól.

De ez pluszmotiváció, vagy inkább bosszantja, hogy mennyivel könnyebb lenne, hanem pont egyszerre versenyeznének?

Arra nem gondolok, hogy mi lenne, ha Katinka nem lenne ott. Nem ő az egyetlen ember, aki engem egy olimpián vagy vb-n megverhet. Vannak más ellenfeleim is, ő csak egy a sok közül.

Említette, hogy a vb-n három számban fog indulni. Melyiket várja közülük a legjobban?

Talán a 400 vegyest, ezt úszom már leghosszabb ideje. A 200 vegyest is kedvelem, és a 2013-as vb-n mindkettőben azonos helyen, hatodik helyen végeztem. Ezek voltak a legjobb eredményeim ezekben a számokban. Nem akarok különbséget tenni köztük, meglátjuk, melyik sikerül jobban.

Mivel lenne elégedett a budapesti vb-n?

Nagyon jó lenne döntőben úszni, és szeretnék az időeredményeimen is javítani kicsit.

Ha az ember rákeres a Jakabos Zsuzsanna névre, nem annyira az úszással kapcsolatos hírek jelennek meg, hanem azok az információk, hogy valahol ismét a legcsinosabb, legszexibb sportolónak választották. Szokta figyelni ezeket a híreket, vagy inkább idegesítik?

Általában az ismerőseim küldik át ezeket a cikkeket, én ezt nevetségesnek tartom, hogy arról írnak, amiért nem tettem semmit, holott van egy másik dolog, amiért elég sokat dolgozom. Tudom, hogy nem vagyok olimpiai bajnok és világbajnok, de az úszásban sokkal több munka van, és én sokkal büszkébb vagyok arra, hogy egy olimpián hetedik lettem, mint arra, hogy milyennek születtem. Furcsa ez az egész. Mostanában nagyon előtérbe kerül, hogy ki hogy néz ki, pedig szerintem ez egyáltalán nem annyira fontos.

Ha már szóba került a sok munka: edzője, Petrov Iván azt mondta, a magyar úszók abban nőnek a világ fölé, hogy sokkal többet edzenek. A szlovák Richard Nagy pedig egyszer úgy nyilatkozott, a magyar módszer kínzással ér fel. Mit gondol erről?

Mi ebbe nőttünk bele. Tízévesen már volt heti 10–11 úszóedzésem, de szerettem csinálni. Valószínűleg sokkal több métert leúsztam, mint a környező országok úszói, de büszke vagyok rá, hogy ezt kibírtam, hogy ennyivel erősebb lettem. Ma, ha egy edző bemond egy távolságot, tudom, hogy le fogom tudni úszni, mert akkora alapot kaptam, amely képessé tesz rá. Örülök neki, hogy ilyen rendszerbe születtem bele.

Sosem érezte azt edzés közben, hogy inkább hagyja az egészet a fenébe?

Nem, edzés közben biztosan nem!

És előtte?

Előtte mindig, mert bele kell ugrani a hideg vízbe, és azt utálom!

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?