Amnesztiát ígérnek a végrehajtásokra

Pozsony |

<p>Robert Fico miniszterelnök ugyan már bejelentette, hogy lesz amnesztia, az igazságügyi minisztérium pedig máris dolgozik az úgynevezett &bdquo;régi&rdquo;&nbsp;végrehajtási&nbsp;eljárásokban a késedelmi kamatok elengedésén, a tervezett amnesztiának azonban még a körvonalai is homályosak.&nbsp;</p>

Több mint 3,7 millió végrehajtási ügyet regisztrálnak a szlovákiai bíróságok, ami nemcsak az ő ügyvitelüket nehezíti meg nagymértékben, hanem elsősorban az ügyfelek számára jelent komoly anyagi veszélyforrást. Néhány héttel ezelőtt a koalíciós tanács is foglalkozott ezzel a témával, akkor döntötték el, hogy megpróbálnak – a Szociális Biztosító által a korábbi években meghirdetett amnesztiához hasonlóan – „amnesztiát” hirdetni a végrehajtók által már behajtás alatt álló tartozásokra is. Az amnesztia várhatóan nem magára a tartozásra, hanem az arra „rakódott” késedelmi kamatokra, végrehajtói díjakra, kötbérre vonatkozik majd. 

A részletek egyelőre homályosak, az igazságügyi minisztérium csak azt erősítette meg lapunknak, hogy valóban dolgoznak egy ilyen megoldáson. „Megerősíthetjük, hogy dolgozunk az úgynevezett régi végrehajtások okozta probléma megoldásán” – tájékoztatta lapunkat Peter Bubla, az igazságügyi minisztérium szóvivője. A régi végrehajtásokon azokat az eljárásokat értik, amelyek még a régi, április 1-jén életbe lépett végrehajtási törvény előtti szabályozás alapján indultak. „Miután április 1-jétől életbe léptek az új végrehajtási előírások, elkezdtünk foglalkozni a régi végrehajtási ügyekkel” – magyarázta Bubla. Az összesítésük szerint több mint 3,7 millió ilyen ügy fekszik a bíróságokon. A részletek azonban egyelőre még homályosak, a szaktárca egy hónap múlva ígér részleteket. 

Az igazságügyi minisztérium szerint elviselhetetlen a jelenlegi állapot, amikor a bíróságokra több mint 3,7 millió végrehajtási ügy nehezedik. Az április 1-je előtt keletkezett ügyek egy részére amnesztiát hirdetnének. 

Egyelőre nem árul el részleteket az igazságügyi minisztérium arról a törvénytervezetről, amely szabályozná az úgynevezett régi végrehajtásokra hirdetett amnesztiát. „A konkrét megoldáson dolgozunk, a munkában részt vesz a pénzügyminisztérium is, amely a javaslat anyagi vonzatait méri fel – tájékoztatta lapunkat Peter Bubla, az igazságügyi tárca szóvivője. – Ezt követően, és miután a koalíciós pártok is rábólintottak, részletesebb tájékoztatást is adunk majd. Szeretnénk elkerülni a találgatásokat, ezért egyelőre többet nem mondhatunk.” 

Lucia Žitňanská igazságügyi miniszter annyit mégis elmondott, hogy az amnesztia valószínűleg csak az állammal, annak intézményeivel szembeni adósságokat fogja érinteni. „Az állam csak az állami követeléseket mérlegelheti, a magáncégek helyett nem dönthet” – jelentette ki a hétvégén a miniszter. Ez alapján várhatóan vonatkozik majd a végrehajtási amnesztia a Szociális Biztosítóval és az adóhivatallal szembeni tartozásokra, esetleg az állami Általános Egészségbiztosítóval (VšZP) vagy olyan közüzemekkel szembeni adósságokra is, mint például a gázművek vagy a villamosművek, amelyekben az államnak is részesedése van. 

A minisztérium elképzeléseit a Szlovák Végrehajtói Kamara (SKE) sem ismeri. „Egyelőre nem kaptunk semmilyen tájékoztatást, habár a kamara elnöke más ügyekben szorosan együttműködik az igazságügyi minisztériummal” – mondta lapunknak Stanislava Kolesárová, az SKE szóvivője. Szerinte azonban azzal is számolni kell, hogy a több mint 3,7 millió végrehajtási eljárás között sok jogi személyekkel szemben folyik, rájuk feltehetően nem vonatkozik majd az amnesztia. A minisztérium nem válaszolt arra a kérdésünkre, hogy például az egyéni vállalkozók kapnak-e amnesztiát. 
A végrehajtási eljárások a munkaerőpiacot is befolyásolja, sok munkanélküli azért nem akar rendes munkaszerződést köti, mert akkor azonnal törlesztenie kellene az ellene folyó eljárások alapján. Egyes információk szerint akár több százezer ember ellen is folyhat végrehajtási eljárás.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?