Törvényellenes lehet a hazárdjátékok betiltása

Pozsony |

<p>A fővárosi képviselőtestület kétszer szavazott a tiltásról, és ez az ügyészség szerint nincs összhangban a jogszabályokkal, a szövetség szerint a rendelettel megsértik a vállalkozók jogait.</p>

Veszélybe kerülhet a fővárosi hazárdjáték-tilalom. A kerületi ügyészség ugyanis tiltakozik az általános érvényű rendelet ellen – írta a Trend magazin.

A fővárosi képviselő-testület márciusban fogadta el a hazárdjátékok felszámolásáról szóló rendeletet, amelynek értelmében május 1-től nem adnak új engedélyeket a szerencsejátékok üzemeltetőinek. A képviselők kétszer szavaztak a beadványról. A néhány héttel korábbi ülésen nem sikerült megszavazni a tervezetet. Az általános érvényű rendelet a szerencsejátékok betiltását szorgalmazó aláírásgyűjtés után került a testület elé. Pozsonyban több tízezer lakos írta alá a petíciót. A szavazás után felmerült, hogy nem volt törtvényes az eljárás, a Hazárdjátékok Üzemeltetőinek Szövetsége is tiltakozott a döntés ellen és bírósághoz fordultak a rendelet miatt.

Pénteken a Pozsonyi Kerületi Ügyészség ügyésze fellebbezett a testület döntése ellen, ezt Oliver Janíček, a kerületi ügyészség szóvivője is megerősítette. „A városi képviselő-testület február 16-án a petíció alapján szavazott a hazárdjátékok betiltását célzó rendeletről, amelyet nem fogadtak el. Ezzel lezárták az aláírásgyűjtéssel kapcsolatos eljárást, és az ezzel összefüggő ismételt szavazás lehetősége megszűnt” – tájékoztatta a TASR hírügynökséget Janíček. Az ügyészség szerint nem volt törvényes a második szavazás. A főváros azonban többször kijelentette, hogy a szavazás összhangban volt a testület ülésrendjével. Ezt az érvet azzal utasította el az ügyészség, hogy az ülésrend belső rendelkezés, amely csak a képviselő-testületre érvényes, amely nem mondhat ellent a hatályos jogszabályoknak és ebben az esetben nem írhatja felül a törvényt.

Ha az önkormányzat elfogadja az ügyészség javaslatát, akkor 90 napon belül meg kell szüntetniük a határozatot. Ha nem tesznek így, az ügyész jogosult bírósághoz fordulni az ügyben. A magisztrátus a hírügynökséggel közölte, hogy csak az iratok áttanulmányozása után nyilatkozik. (TASR, béva)

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?