E hónaptól gyorsabban nőnek majd az árak

<p>Szlovákiában búcsút inthetünk az alacsony árak időszakának. Már az elmúlt egy évben is csaknem egy százalékkal nőttek az árak, az elemzők szerint pedig az elkövetkező időszakban felgyorsul az infláció. Hamarosan az üzemanyagárak is tovább nőhetnek.</p>

Az Európai Bizottság már a napokban közzétett legújabb gazdasági előrejelzésében figyelmeztetett arra, hogy Szlovákia javuló gazdasági teljesítményével és a növekvő fogyasztással párhuzamosan az árak is nőnek majd, és ezt a trendet tegnap a Statisztikai Hivatal is megerősítette.

Drágább közlekedés

Míg tavaly áprilisban az egy évvel korábbihoz képest nagyjából fél százalékkal csökkentek az árak, idén áprilisban éves szinten már csaknem 1 százalékos drágulást mértek a Statisztikai Hivatal elemzői. A közlekedésben több mint 5 százalékkal nőttek az árak, 2 százalékkal drágultak azonban az élelmiszerek és 1,5 százalékkal az alkohol és a cigaretta is. „Az inflációt csupán a rezsiköltségek enyhítették, amelyek az elmúlt egy évben is csaknem 2 százalékkal csökkentek” – nyilatkozta Tibor Lőrincz, a Tatra banka elemzője.

Indulhat az árvágta

Az elkövetkező időszakra az elemzők ráadásul az árak további növekedésével számolnak. „Már e hónaptól nagyobb sebességre kapcsolhat az infláció. A lakosság növekvő fogyasztásának köszönhetően ugyanis a kereskedők is bátrabban növelhetik az áraikat” – mondta Ľubomír Koršňák, az UniCredit Bank elemzője, aki szerint az év végére 1,5 százalékra nőhet a drágulás üteme.

A benzin sem lesz olcsóbb

„Az infláció előrejelzése ezúttal azonban korántsem olyan könnyű feladat, rendkívül nehéz ugyanis megjósolni, hogyan alakulnak majd az üzemanyagárak” – mondta Katarína Muchová, a Szlovák Takarékpénztár elemzője, aki példaként Szaúd-Arábia és Oroszország hétvégi egyezségét említette. A világ két legjelentősebb kőolaj-kitermelő állama, melyek együttesen a teljes globális kitermelés mintegy ötödét szolgáltatják, váratlanul megegyeztek abban, hogy 2018 márciusáig meghosszabbítják az eredetileg 2017 első fél évére szóló olajkitermelés-csökkentési megállapodásukat. Khalid-al-Falih szaúdi és Alexander Novak orosz energiaügyi miniszter a két ország által közösen kiadott közleményben úgy fogalmazott, a globális olajtartalékok szintjét vissza fogják szorítani az elmúlt öt év átlagára, „kerüljön bármibe is”. A bejelentés időzítése – a Kőolaj-exportáló Országok Szervezete (OPEC) május 25-én tartja következő hivatalos találkozóját –, valamint erős megfogalmazása is meglepetésként érte a piacokat. A korábbi közlések alapján arra lehetett számítani, hogy 2017 végéig tolják ki az elhatározott kitermeléscsökkentést.

Sokkoló olajtermelők

Piaci vélemények szerint a most bejelentett lépés alapján a kitermelők felismerték, hogy egyfajta sokkra van szükség annak érdekében, hogy a piacot visszatérítsék az általuk helyesnek tartott útra. Ez sikerült is, hiszen a hírekre az olaj lendületes drágulásba kezdett, tegnap 2 százalék körüli emelkedéssel, 49 dollár fölé került a kőolaj hordónkénti (159 liter) világpiaci ára. Mindezt várhatóan hamarosan a szlovákiai töltőállomásokon is megérezzük.

Az előrejelzések szerint az elkövetkező időszakban azonban az élelmiszerek drágulása is nagyobb sebességre kapcsol, Ľubomír Koršňák így teljesen megalapozottnak tartja az Európai Bizottság legújabb előrejelzését, amely jövőre az ideinél is nagyobb áremelkedéssel számol. (mi, TASR, SITA)

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?