Tiltakozó nagygyűlés lesz ma Párkányban

Párkány |

<p>A HC Logistic cég hulladékmegsemmisítő üzemet szeretne létesíteni Párkányban. A testület korábban határozott nemet mondott beruházási szándékukra. Több ezren írták alá az ezzel kapcsolatos petíciót is. Ma 15.30-ra a városháza elé várják a&nbsp;tiltakozókat.&nbsp;</p>

A tiltakozó nagygyűlés szervezői – Vitkó Andrea (Híd), Szigeti László (MKP) és Csepregi Zoltán (független) képviselő – térségi összefogásra számítanak. 

Egyszer kosarat kaptak 

„A város képviselő-testülete két korábbi határozatával a környezetre és az egészségre gyakorolt negatív hatása miatt visszautasította a HC Logistik és egy másik cég ajánlatát. A város és a környék lakosai petíciókkal adtak hangot nemtetszésüknek. A mai tiltakozónagygyűlésen megerősíthetik a testület korábbi döntését és a petíciós törekvéseket” – nyilatkozta lapunknak Vitkó Andrea. 

Országos probléma 

A HC Logistik a Párkány és Vidéke című helyi lapban közzétett fizetett hirdetésben próbál rávilágítani, miért fontos a hulladékújrahasznosítás, és milyen technológiát alkalmaznának üzemükben. A cikkben kitérnek arra, hogy az európai uniós irányelvek alapján 2020-ra a kommunális hulladék legalább felét újra kell hasznosítani. Szlovákiában jelenleg a hulladék mindössze ötödét hasznosítják újra, amivel Európa sereghajtói közé tartozunk. „Hogy ezen változtassunk, minél gyorsabban újrahasznosító üzemeket kell telepítenünk. A párkányi lenne az első régió, ami így tudná orvosolni a hulladékproblémáit. Az innovatív újrahasznosító üzemnek köszönhetően Párkány egész Szlovákia számára jó példával járna elöl” – olvasható a cikkben. Magáról a technológiáról annyit írnak, hogy egy termokémiai eljárásról van szó, melynek során az újrahasznosítandó anyagot 500 Celsius-fokra hevítik oxigén jelenléte nélkül. 

Zöld köntösbe bújtatták 

„A Green Park Šturovóval kapcsolatban beterjesztett 134 oldalas anyag nem más, mint a korábban visszautasított tervezet kozmetikázott és feltuningolt változata, amiben a szemét mennyiségét a felére csökkentették, a felkínált munkahelyek számát csaknem duplájára emelték – tehát kevesebb munkát végeztetnének több emberrel. Ez egy logikai bukfenc. Az anyag több pontatlanságot és csúsztatást tartalmaz. Az állítják például, hogy csupán évi 10 ezer tonna hulladékot dolgoznának fel, de a napi kvótákat éves szintre átszámolva 20 ezer tonna hulladék jön ki. A technológia leírásán nem változtattak, és bár a projekt hangzatos nevet kapott, ugyanarról a szemétégetőről van szó, amit februárban visszautasítottunk” – magyarázta Csepregi Zoltán. 

Területrendezési terv 

A város márciusban határozatot fogadott el a város területrendezési tervének módosításáról, ami megakadályozná, hogy Párkányban magas hőfokon működő hulladékmegsemmisítők, illetve a lakosok egészségét, biztonságát és a környezetet veszélyeztető üzemek létesüljenek. „Ezt az egyszerű, szöveges bejegyzéssel járó módosítási javaslatot a testület legutóbbi ülésén a polgármester szerette volna kibővíteni. Ez azonban bonyolulttá és nehézkessé tette volna az ügyintézést, ezért a testület nem fogadta el a javaslatot ” – jegyezte meg Szigeti László. A HC Logistic vállalatnak emailt írtunk. Szerettük volna megtudni, miért esett a választásuk Párkányra, és miután visszaléptek, most miért próbálkoznak új projekttel. Kérdéseinkre lapzártáig nem érkezett válasz.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?