Autóba rejtett pokolgép robbant a szomáliai fővárosban

Mogadishu |

<p>Legalább nyolcan meghaltak és kéttucatnyian megsebesültek, miután egy öngyilkos merénylő egy robbanószerrel megpakolt autóval egy kávéházba hajtott a szomáliai főváros, Mogadishu központjában - közölték helyi rendőrségi források.</p>

Major Aden Ibrahim helyi rendőr elmondása szerint a merényletet egy öngyilkos merénylő követte el, aki egy robbanószerekkel megrakott gépjárművel a szomáliai bevándorlási hivatal közelében található Bar Italia nevű kávéházba hajtott. A támadást követően fegyverropogás hallatszott, a Reuters brit hírügynökség egyik fotósa arról számolt be, hogy a merénylet helyszínén több földön heverő holttestet is látott.

Abdikadir Abdirahman, a helyi mentőszolgálat igazgatója megerősítette, hogy a mentőcsapatok nyolc holttestet találtak a helyszínen, valamint több mint kéttucatnyi - köztük több súlyos - sebesültet szállítottak kórházba. A halálos áldozatok száma növekedhet - tette hozzá.

 A merényletet az al-Kaida nemzetközi terrorszervezettel szövetséges al-Shabaab szomáliai terrorcsoport vállalta magára. "Mi állunk a robbantás mögött" - közölte Sheikh Abdiasis Abu Musab, az al-Shabaab egyik szóvivője a Reuters hírügynökséggel. "A támadás rendőrök, hírszerzési, katonai tisztségviselők és a bevándorlási hivatal munkatársai ellen irányult" - tette hozzá. Musab elmondása szerint a halálos áldozatok között két tábornok is szerepel, ennek tényét még nem sikerült független forrásokból megerősíteni, a kormánytisztviselők pedig még nem szólaltak meg az ügy kapcsán.

Múlt hétfőn három szomáliai katona lelte halálát, miután bevetésük során egy út menti - a lázadók által korábban elültetett - bomba robbant mellettük.

A Szomália középső és déli részén korábban jelentős területeket ellenőrzése alatt tartó al-Shabaab célja, hogy kiűzze az Afrikai Unió békefenntartóit az országból, megdöntse a Nyugat támogatását élvező mogadishui kormány hatalmát, és Szomáliát a saría (iszlám törvénykezés) radikális értelmezésén alapuló állammá alakítsa át.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?