Megállítanák a szipuzást Ravaszék

Pozsony |

<p>Nincs szükség törvénymódosításra a toluollal való szipuzás visszaszorítására. A törvény 2006-tól tiltja és bünteti a toluol eladását magánszemélyeknek. A romaügyi kormánybiztos tájékoztató kampányt indít.</p>

Agócs Attila, Fülek polgármestere januárban hívta fel a figyelmet arra, hogy a közép-szlovákiai városban egyre nagyobb méreteket ölt a szipuzás, és egyre fiatalabbak nyúlnak a toluolhoz, vagyis a „szegények drogjához”. Akkor Ravasz Ábel (Híd) romaügyi kormánybiztos törvénymódosításban látta a helyzet megoldását. Közben azonban kiderült, hogy a törvény már 2006-tól tiltja a toluol árusítását magánszemélyeknek. „A gyakorlatban ez azt jelenti, hogy a kereskedők csak vállalkozóknak, illetve olyan személyeknek adhatják el a toluolt és az ezt az anyagot tartalmazó ragasztókat, festékeket, akiknek a munkájához ez nélkülözhetetlen, magánszemélyeknek viszont nem” – mutatott rá Ravasz Ábel. Hozzátette, a jogszabály olyannyira bonyolult, hogy az üggyel megbízott szakmai csoportnak is időbe telt, míg megállapította, hogy nincs szükség törvénymódosításra, mert a hatályos jogszabály betartásával is gátat lehet szabni a szipuzásnak. Ravasz szerint valószínűleg a kereskedők többsége nincs tisztában azzal, hogy a szerves oldószer árusítását szabályozza a törvény. Ez alapján ilyen anyagot csak a vállalkozói engedély, illetve a cégjegyzék kivonatának felmutatását követően lehet eladni. A törvény megsértéséért a Szlovák Fogyasztóvédelmi Felügyelet (SOI) 1000-től 100 ezer euróig terjedő bírságot róhat ki a kereskedőkre. A kormánybiztos szociális munkások bevonásával tájékoztató kampányba kezd, a pénzbírságot csak végső megoldásként látja megfelelőnek.

Több tucat településen jelent gondot a szipuzás

Papíron a szipuzáshoz leggyakrabban használt toluolhoz több mint egy évtizede magánszemélyek nem juthatnak hozzá. A gyakorlatban a szegények drogjaként ismert szert bárki megveheti.

Ravasz Ábel (Híd) romaügyi kormánybiztos Agócs Attila, Fülek polgármesterének javaslatára kezdett el foglalkozni a szipuzás kérdésével. Agócs Attila szerint a probléma nem új keletű, viszont az utóbbi időben egyre nagyobb méreteket ölt. „Városunkban mintegy 20 fiatal hódol a drog eme fajtájának. A huszonéves fiatalok mellett már 12 évesek is nyilvánosan szipuznak, nem ritka az sem, hogy a kiskorúak, bizonyos ellenszolgáltatás fejében, felnőttektől kapják a szert. Utóbbi ugyan bűncselekmény, de nagyon nehéz bizonyítani” – magyarázza Fülek polgármestere.

A toluol – egyes ragasztószerek alkotóeleme – értékesítését egy évtizede szabályozza és bünteti a törvény. A kereskedők többsége viszont vagy nem tud erről, vagy ignorálja a jogszabályt. A romaügyi kormánybiztos hivatala regionális irodáinak munkatársaival felvilágosító kampányba kezd. Januártól szociális terepmunkások bevonásával elkezdték feltérképezték azokat a területeket, ahol a toluolt drogként használják. Már viszonylag átfogó képet kaptak a helyzetről. „Nem szeretnék településeket megnevezni, az érintett önkormányzatok száma több tízre tehető, de száz alatt van” – mondta Ravasz Ábel, aki annyit elárult, hogy leginkább Eperjes megye érintett, de Kassa és Besztercebánya megyében is regisztrálják a nagyobb mértékű toluolszipuzást sőt, néhány nyugati település is érintett. Első lépésben röplapokkal tájékoztatják az érintett településeket. A regionális irodák munkatársai és a helyi szociális terepmunkások mellett a roma polgárőröket is készek bevetni. „Ha a humánusabb módszerekkel nem érünk célt, a fogyasztóvédelemhez fordulunk” – mondta Ravasz Ábel, aki szerint egy-egy bírság kirovása után a kereskedők sem kockáztatnak. Az eddigi adatok alapján a szipuzás nem terjed településről településre. Míg Füleken több fiatal hódol a ennek a drognak, a környező településeken nem jellemző. Ezt a keleti és az északi részeken is megfigyelték. Azt sem lehet egyértelműen kijelenteni, hogy a szipuzás csak a roma telepekre jellemző.

 
Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?