Nyáron többórás várakozásra kell felkészülni a határokon

Pozsony |

<p>Nem elég, hogy idén drágább lesz a horvátországi nyaralás, még az út is jóval tovább fog tartani a megszokottnál. A schengeni határokon érvényes szigorúbb ellenőrzés miatt szinte biztos, hogy a főszezonban többórás várakozásra kell felkészülni a határon.</p>

Az Európai Unió idén április 7-én vezette be a schengeni övezet külső határainak szigorúbb ellenőrzését: a határmentes térségből való ki- és belépésnél egyaránt mindenkit ellenőriznek – az unió tagállamainak lakosait is, holott eddig ez nem volt kötelező. A rendelet hatályosságának első napján több kilométeres kocsisorok alakultak ki a horvát–magyar, illetve a horvát–szerb határon. S bár a horvátok ezt követően, még a húsvéti ünnepek előtt engedélyt kaptak a próbaszerű ellenőrzésre, a gyakorlat azt mutatja, hogy ez sem segít.

A szigorúbb ellenőrzést a szlovén–horvát határátkelőn próbáltuk ki az elmúlt napokban. Az okmányok ellenőrzését szúrópróbaszerűen végzik, s csak minden harmadik–negyedik gépkocsi utasaitól kérik el az útlevelet vagy a személyazonosságit, még így is 45 percig kellett várni, míg tizenkettedikként a sorban átjutottunk a határon.

Az ellenőrzés nem azért tart sokáig, mert a határőrök kikérdeznék az utasokat vagy átnéznék a gépkocsikat. Az utazási okmányokat több nemzetközi adatbázison kell átfuttatni, ez tart sokáig. A határon gyakorlatilag csak elkérik az útlevelet vagy a személyit, azt ráhelyezik egy adatleolvasó berendezésre s várnak, míg a rendszer visszaigazolja, hogy az illetőt nem körözik a hatóságok.

Az Európai Bizottság a nehézségek és a hosszú várakozási idő ellenére sem hajlandó enyhíteni a feltételeken, mondván: a szigorúbb ellenőrzés a terrorizmus elleni harc része; az unió tudni akarja, ki hagyja el a határmentes övezetet és ki érkezik ebbe a zónába. „Ha kiderül, hogy az Európai Unió összes állampolgárának szisztematikus ellenőrzése negatív hatással van a forgalomra, a tagállamok ideiglenesen bevezethetik a véletlenszerű ellenőrzést” – írta közleményében az EB, amely nem tervez további enyhítéseket. Az unió állampolgárainak szigorúbb ellenőrzése a repterekre és kikötőkre is érvényes, ezért az indulást érdemes a megszokottnál jóval előbbre betervezni.

A határátkelőkön való várakozás mellett további rossz hír, hogy a horvátok a nyári szezontól 10 százalékkal megemelik az autópályák használatáért járó díjat. Míg a 2015-ös szezonban a Zágráb és Split közti, kb. 400 kilométeres útszakasz 176 horvát kunába (23,58 euró) került, addig idén már 203 kunát (27,20 euró) kérnek el ugyanezért a szakaszért.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?