Milyen is egy május?

<p>A május talán a legpozitívabb jelzőkkel felruházott hónapunk. Ezekkel a jelzőkkel nagyrészt olyan emberek ruházták fel, akik már meghaltak.&nbsp;</p>

A május a szerelem hónapja, a májusi eső aranyat ér, május a Szűzanya hónapja, ebből az apropóból tarttatnak májusban a májusi litániák. Május elsején van a május elseje, meg a munka ünnepe, a munka pedig a társadalmi szerveződésünk alapja. Ha nem lenne munka, munkanélküliek lennénk. Hivatalosan májusban tört ki a második világháború vége.

Ez a szerelem nekem nem a május, én örülök, ha valahogy túlélem, a szerelem csak egy rohadt mágus, ha elkapom, úgy is kiherélem, énekli a Tankcsapda névre hallgató, debreceni gyökerekkel rendelkező magyar rockzenekar, egy 1996-ban kiadott lemezén kiadott dalában. Címe: Egyszerű dal. Zenéje egyébként a Nirvana nevű egykori amerikai grunge zenekar egyik dalából lett átlényegítve, ezért is volt olyan népszerű a magyar hallgatók körében. Egy eperjesi származású egykori ismerősöm egykor úgy emlegette a Nirvana zenekart, hogy Nyirvana. Mert tiszteletben tartotta a gyetyenyele-gyityinyili névre hallgató szlovák nyelvtani szabályt. Egyébként évek óta nem beszéltünk, és ha látjuk is egymást az utcán, nem veszünk egymásról tudomást. Mintha mindketten megértettük volna, hogy már nincs egymással dolgunk.

Némely szláv nyelveken a május neve máj, ami magyarul májat jelent. Régebben volt a faluban egy öreg néninek egy macskája, akit Májnak hívtak, mert úgy nyávogott, mintha azt nyávogta volna: máááj. Májusban vannak a majálisok. Júniusban is vannak, de azok már nem majálisok, hanem juniálisok. Egy időben foglalkoztatott, miért nincsenek juliálisok, augusztiálisok és szeptembriálisok is, de már nem foglalkoztat. Tizenhárom éve voltam egy egyetemi majálison az elektrotechnikai és informatikai kar aktív diákjainak szervezésében. Egy félig kibelezett személyi számítógépen ültem, és ittam a műanyag pohárból a sört. Akkor sem értettem, miért. Talán mert ott volt egyik ismerősöm, a Béla. A számítógépből később kivettük a CD romot, CD lejátszót csináltunk belőle, a többit pedig kidobtuk. Béla pedig elköltözött egy délkelet-ázsiai országba. Nemrég volt a névnapja, de nem gratuláltam neki. Mit gratuláljak? Egyébként állítólag most épp itthon van, vagyis otthon, a Nagyrőcei járásban. De gondolom, nem olvas újságot. Én a helyében biztosan nem olvasnék. Inkább kimennék megnézni a kastély kertjét, meg hogy ott van-e még kikötve az a fehér kecske. Van-e mit legelnie annak a kecskének 2017 májusában? Valószínűleg van, mert májusra azért az efféle kiszolgált kastélyok kertjében már elég rendesen megnő a fű. Ilyen a május. De azért szerintem Béla menjél ki, és nézd meg.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?