Felszámolják a vereknyei hulladéklerakatot

Pozsony |

<p>A környezetvédelmi minisztérium közbeszerzési eljárást hirdetett a vereknyei veszélyeshulladék-lerakat felszámolására. Elszigetelik a lerakatot és kiszivattyúzzák a szennyezett vizet.</p>

Az egykori Juraj Dimitrov vegyi üzem veszélyeshulladék-lerakatának felszámolása régóta foglalkoztatja a helyieket. A kormány tavaly úgy döntött, a környezetvédelmi minisztérium felszámolja a telepet, ahonnan a Csallóköz közepe felé terjed a szennyezés. A korábbi mérések szerint több mint 4,5 hektárnyi terület szennyezett. A minisztérium elkészítette az enkapszulációs projektet. A tárca sajtóosztályának tájékoztatása szerint 2 kilométer hosszú, 22 méter mély és 80 centiméter széles fallal szigetelik el a telepet, lefedik, a szennyezett talajvizet kiszivattyúzzák, megtisztítják. A 30 millió euró értékű projekt költségei a közbeszerzési eljárás által változhatnak. A minisztérium rámutatott, korábban nem történt előrelépés az ügyben, pedig a politikusok és a helyiek is tudtak a szennyezésről. November óta azonban konkrét lépések történtek, gyorsan halad a projekt: meghirdették a közbeszerzési eljárást, kérvényezték az építési eljárás engedélyezését, kidolgozták a hulladéktelep felszámolásának munkatervét. „A közbeszerzési dokumentumok előkészítésénél a minisztérium szakemberei kapcsolatban voltak az ügyben érdekelt civil aktivistákkal és az önkormányzat képviselőivel. A projektbe több javaslatukat is beépítettük” – tájékoztatta lapunkat a tárca. A minisztérium közölte, szakemberekkel és a városrész önkormányzatával is egyeztetett.

„Mivel nem kis beruházásról van szó, szakemberekkel is konzultáltunk, módosítottuk, pontosítottuk a projektet. Nagyon sokat haladtunk az elmúlt négy hónap alatt” – nyilatkozta lapunknak Solymos László környezetvédelmi miniszter (Híd). Hozzátette, a tervezet megvalósítása a közbeszerzési pályázat lefolytatásától függ. „Ha gördülékeny lesz a pályázat, 6-8 hónapon belül lezárhatjuk” – mondta a miniszter.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?