Hetedszer próbálja Guernica megszerezni a Guernicát

Guernica |

<div>A madridi Zsófia Királyné Múzeumból a baszkföldi Guernicába költöztetné a baszk parlament Pablo Picasso Guernica című világhírű festményét.</div>

Az indítvány apropóját az adta, hogy szerdán volt a bombázás 80. évfordulója. A kezdeményezők úgy vélik, hogy mivel a kép az észak-spanyolországi településen történt bombázásról szól, hangos tiltakozás az emberi jogok eltiprása, a háború és a népirtás ellen, Guernicában lenne a legjobb helyen. Ha nincs mód arra, hogy végleg áthelyezzék az alkotást Baszkföldre, ideiglenesen állítsák ki valamelyik bilbaói múzeumban – áll az elfogadott parlamenti határozatban. 1988 óta ez már a hetedik hasonló baszkföldi kezdeményezés. Legutóbb, 2010-ben technikai okokra, a szállítás, állagmegóvás nehézségeire hivatkozva utasította el az akkori spanyol kormány a kérést. A baszk parlament egy nappal a guernicai bombázás 80. évfordulóját követően szavazott a festmény elkéréséről a spanyol oktatási és kulturális minisztériumtól. [[{"type":"media","view_mode":"media_large","fid":"273766","attributes":{"alt":"","author":"","class":"media-image","height":"320","title":"Emlékezés az áldozatokra","typeof":"foaf:Image","width":"480"}}]] Guernica városát a hírhedt náci Condor-légió bombázta le, az akcióval a hitleri Németország támogatta a jobboldali francóistákat az 1936-ban kitört spanyol polgárháborúban. A történelem során először pusztítottak el a levegőből egy várost. A támadásban 1654-en vesztették életüket, 889-en megsebesültek. Pablo Picasso néhány hónappal a támadás után, az 1937-es párizsi világkiállítás spanyol pavilonja számára festette meg a Guernicát az akkori spanyol köztársasági kormány felkérésére. Festménye sokak szerint háborúellenes kiáltvány. Az alkotás 25 évvel ezelőtt került a madridi múzeumba, ahol az állandó kiállításon látható. Alkotója maga is úgy akarta, hogy művét Spanyolországban állítsák ki a Franco-diktatúra bukása után.
Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?