Átadták a Pro Urbe díjat Komáromban

Komárom |

<div>A Komáromi Napok nyitórendezvényén, Észak- és Dél-Komárom önkormányzatának együttes ünnepi ülésén adták át a díjakat.</div>

Idén a Pro Urbe – Városért díjat, a Polgármesteri díjat, valamint a díszpolgári címet is átadták.  Stubendek László, Észak-Komárom polgármestere köszöntőjében megemlékezett a 70 évvel ezelőtti kitelepítésekről is, rámutatva, hogy nagyon sok felvidéki család éppen Dél-Komáromban talált új otthonra. Mint fogalmazott, a Duna két partján mindig is egymásra voltunk utalva, és egyre időszerűbb a Tiszti Pavilon homlokzatán olvasható felirat: Viribus Unitis (Egyesült erővel). Molnár Attila, Dél-Komárom polgármestere azt emelte ki, hogy a 26. Komáromi Napokkal a két város értéket teremtett, ami példamutató Európában; jelképe az összetartozásnak, a barátságnak és a szeretetnek. Az észak-komáromi képviselő-testület határozata értemében idén ketten részesültek Pro Urbe díjban, Vlček Erik kajakozó és Fazekas László református püspök. A tízszeres világbajnok, 11-szeres Európa-bajnok, kétszeres olimpiai ezüst- és egyszeres bronzérmes Vlček Erik a sík vízi kajaksport történetének legeredményesebb szlovákiai versenyzője, és világviszonylatban is az élvonalba tartozik.  Fazekas László méltatásában elhangzott, hogy méltón képviseli az 500 éves reformáció üzenetét: a hagyomány, valamint az értékek tiszteletét, és jelentős szerepe van abban, hogy az egyház üzenete, példamutató tevékenysége a templomok falain is túljutott. Püspöksége idején a református egyház egyik súlypontja Komáromba került.  A díszpolgári címet Nemes Andrásné, a dél-komáromi Kecskés László Polgári Társulás elnöke vehette át, a kitelepítettek és deportáltak emlékének ápolásáért.  Polgármesteri díjat tízen kaptak: a Marianum Egyházi Iskolaközpont többszörösen aranysávos Schola Mariana Nagyok Kórusa, a Kassai Lovasíjász Iskolához tartozó Sereghy Törzs, a Helios Fotóklub, a Komáromi Animátorok csoportja, továbbá Holczhei Árpád, a Selye János Gimnázium tanára, Bandor Éva színművész, a Jókai Színház társulatának tagja, Paszternák Tamás és Paszternák András, akik több mint 20 éve szervezik a komáromi zsidó közösség életét, Daniela Kapitáňová író, irodalmi szerkesztő, valamint Ivan Kubala és Ryšavý Boldizsár vállalkozó. A számtalan kulturális és szórakoztató programot, sporteseményt, előadást, vetélkedőt felvonultató 26. Komáromi Napok május elsejéig tart.  
Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?