Kanyaró a Lévai járásban

Kanyaró a Lévai járásban
Léva |

<div>A járványügyi hatóság gyanúja szerint kanyaró ütötte fel a fejét a Lévai járásban.</div>

Az információt Zuzana Drobová, a Közegészségügyi Hivatal szóvivője tette közzé. Egy 13 hónapos babánál észlelték a kanyarót, aki a kora miatt még nem volt beoltva ellene. A baba a hónap elején Olaszországban volt a szüleivel, tegnap jelentek meg rajta a kiütések, először a fülénél, majd az egész testén szétterjedtek. A Nyitrai Egyetemi Kórház Fertőző Osztályára vitték, ahol kanyarót állapítottak meg, végleges eredmény a laboratóriumi vizsgálat után lesz.Hogy a család melyik településen él, nem közölték. Ebben a hónapban már volt egy kanyarós megbetegedés az országban, egy 25 éves, Kassán tanuló olasz egyetemistánál észlelték, aki feltehetően a szerbiai Újvidéken fertőződött meg, a kassai kórházban ápolták három hétig.  1500 megbetegedés Európa-szerte 2017 első két hónapjában több mint 1500 kanyarós megbetegedést jegyeztek fel 14 európai országban, ami a nem beoltott egyének felhalmozódásának eredménye – közölte a héten Londonban az Európai Betegségmegelőzési és Járványügyi Központ (ECDC). Az érintett országok közül tízben - Ausztria, Belgium, Horvátország, Franciaország, Németország, Olaszország, Lengyelország, Románia, Spanyolország és Svédország -, több mint kétszer annyi volt a megbetegedések száma idén január és február folyamán, mint 2016 ugyanezen időszakában. „Elfogadhatatlan azt hallani, hogy gyerekek és felnőttek halnak bele egy betegségbe olyan helyeken, ahol rendelkezésre állnak a biztonságos és megfizethető védőoltások” – reagált az ECDC adataira Vytenis Andriukaitis egészségügyért és élelmiszer-biztonságért felelős uniós biztos. Halálos komplikációkA kanyaró erősen fertőző betegség, és az esetek többségében ugyan gyógyítható, de halálos kimenetelű komplikációk is előfordulhatnak. A betegség védőoltással megelőzhető, ám a nem elég magas oltottsági arány miatt még ma is az egyik vezető halálok a gyermekek körében világszerte. Az Egészségügyi Világszervezet szerint a kanyaró 134 ezer emberrel végzett 2015-ben. A 2016. március 1. és 2017. február 28. között eltelt 12 hónapban 5881 kanyarós megbetegedést regisztráltak Európában. Az esetek 46 százalékát Romániában, 24 százalékát Olaszországban, 9 százalékát Nagy-Britanniában jelentették. Az ECDC jelentése szerint a mostani járvány egyik legaggasztóbb tényezője, hogy a betegség éppúgy előfordul az idősebb korosztályban, mint a gyerekek körében. A 2015-ös és 2016-os évben az Európában feljegyzett kanyarós megbetegedések nagyjából harmada 20 évesnél idősebb felnőttek körében fordult elő. A WHO ajánlása szerint legalább 95 százalékos – két dózisos – oltási lefedettség szükséges ahhoz, hogy a járvány elkerülhető legyen. A legutóbbi, 2015-ös adatok szerint a kanyaró elleni védőoltás második dózisának vakcinázási aránya 95 százalék alatt volt az Európai Unió és az Európai Gazdasági Térség 23 országából 15-ben. Az első dózis vakcinázási aránya 27 országból 12-ben nem érte el a 95 százalékot. (ú, TASR, MTI) 
Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?