A Vatikán a helyi egyházzal keres megoldást Venezuelában

<p>Ferenc pápa üzenetet küldött Jorge Urosa Savino a venezuelai Caracas érsekének hangsúlyozva, hogy a vatikáni diplomácia a latin-amerikai ország püspöki karával együttműködésben keres megoldást a Nicolás Maduro vezette kormány és ellenzék közötti válságra - értesült az olasz sajtó szerdán.</p>

Ferenc pápa szolidaritását fejezte ki Caracas érsekének, akit egy korábbi mise celebrálása közben verbális agresszió ért egyházellenes tiltakozók részéről. A katolikus egyházfő üzenetét Pietro Parolin bíboros, szentszéki államtitkár mondta el Jorge Urosa Savinónak kedd esti telefon-beszélgetésükben. Parolin bíboros "elfogadhatatlannak" nevezte a Venezuelában uralkodó erőszakot, az egyház és a békés tüntetőkkel szembeni támadásokat. A venezuelai püspöki kar forrásai szerint Ferenc pápa üzenete a dél-amerikai egyház és a Vatikán közötti összefogást jelzi.
   

Ezt megelőzően Ferenc pápa pénteken Susanna Malcorra venezuelai külügyminisztert fogadta a Vatikánban. A Venezuelával szomszédos és más közeli latin-amerikai államok pedig a Vatikán diplomáciai közvetítésének újraindítását szorgalmazták.
   

A Szentszék tavaly ősz óta igyekszik közvetíteni Nicolás Maduro venezuelai elnök kormánya és az ellenzéki erők között. Nicolás Maduróval októberben Ferenc pápa a Vatikánban személyesen egyeztetett. A vatikáni diplomácia munkája decemberben szakadt meg, miután Pietro Parolin, aki 2009 és 2013 között venezuelai nuncius volt, feltételeket diktált, többek között humanitárius segítséget Venezuela számára, a politikai foglyok szabadon engedését, választások kiírását, a parlament hatáskörének helyreállítását. Erre a caracasi kormány felszólította a Szentszéket, ne avatkozzon be az ország belügyeibe.
   

Az országot egyre inkább diktatórikusan irányító Nicolás Maduro elnök kormánya ellen tiltakozók közül 21-en haltak meg április eleje óta. Több mint 1300 embert letartóztattak. Az ellenzék a kormányt, a kormány bűnbandákat tesz felelőssé a tiltakozók haláláért.     Venezuelában több mint egy éve súlyos politikai, társadalmi és gazdasági válság tombol egyszerre. A világ legnagyobb olajkészletével rendelkező dél-amerikai ország gazdasága az olaj árának csökkenése miatt gyakorlatilag összeomlott, az infláció elszabadult, sok helyen leállt a termelés, a boltok polcai kiürültek. A kormány szerint a jobboldali ellenzék külföldi erőkkel összejátszva tette tönkre az ország gazdaságát. Az ellenzék szerint viszont Maduro és kormánya egyszerűen alkalmatlan az ország irányítására, ezért az elnök távozását és előrehozott választások kiírását követelik.
   

A legutóbbi parlamenti választáson az ellenzék győzött, ám az elnök híveiből álló legfelső bíróság folyamatosan korlátozta a parlament jogköreit, nem rég pedig arra is kísérletet tett, hogy átvegye a törvényhozás feladatait, de emiatt kis híján szabályos polgárháború tört ki, így a testület visszalépett.
 

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?