Iskolabuszt szeretnének a lévai magyarok

Léva |

<p>A tavalyinál kevesebb, de még így is elég elsős lesz a városban, Pozbán viszont az idei tanév végén bezárják a magyar alapiskolát.</p>

Néggyel kevesebb gyerek érkezett, mint tavaly, ennek ellenére elégedettek a beíratási eredményekkel a lévai Juhász Gyula Alapiskolában, mert az Eszterlánc Óvodából folyamatosan érkezik az utánpótlás. Jó döntésnek bizonyult, hogy közös udvarba költözött az Eszterlánc Óvoda, a Juhász Gyula Alapiskola és a Czeglédi Péter Református Gimnázium.

Tizennégy elsős lesz

Múlt pénteken és szombaton tartották a beíratást Léva egyetlen magyar alapiskolájában. Tizennégy leendő elsőst írattak be az intézménybe, és ugyanennyi kilencedikes ballag el az iskolából. Jelenleg tizenkilenc első osztályos tanuló van a Juhász Gyula Alapiskolában, amely tizenhat régióbeli község gyűjtőiskolájaként szolgál. Az idén beíratott gyerekek közül kilencen érkeztek a helyi magyar óvodából, de lesz elsős Garamkálnáról, Beséről (Beša) és Boriból, illetve a lévai szlovák óvodákból. Tőréről (Turá) egy tanuló érkezik, ő már Lévára járt magyar óvodába. Még egy kislányt vártak a lévai gyerekotthonból, aki magyar óvodába járt, ám végül szlovák alapiskolába íratták be. Lett volna még egy ősztől iskolaköteles tanulójuk Lökről (Lok), akinek az idősebb testvére Lévára járt, a szülők azonban nem tudták megoldani a gyerek utaztatását, ezért a közelebbi szlovák alapiskolát választották számára. Az iskola vezetése szerint sokat segítene, ha saját iskolabuszuk szállítaná a tanulókat.

Fontos a tehetséggondozás

Andruska Csilla igazgató és Lőrincz Katalin igazgatóhelyettes elmondta, tanulóik egyre eredményesebben szerepelnek a kerületi és országos természettudományi és sportversenyeken. Sikeres néptánc- és színjátszó csoportjuk van. Andruska Csilla elmondta, jelenleg 131 gyerek jár az iskolába. Komoly változást jelentett, amikor nyolc évvel ezelőtt a Jesensky utcai épületbe költözhetett át az iskola. Végre állandó helyük lett, az elmúlt hat évtizedben ugyanis hatszor költöztek. A magyar óvoda és a magyar alapiskola iskolatanácsának és szülői szövetségnek indítványozására a képviselők 2011-ben jóváhagyták az óvoda költöztetését a Jesensky utcába. Később a Czeglédi Péter Református Gimnázium is ideköltözött, ami összekovácsolta a lévai magyar közösséget.

Az Eszterlánc Óvodában jelenleg két csoportban harminc gyerekkel foglalkoznak. Andruska Csilla elmondta, egyre nagyobb az érdeklődés a magyar óvoda iránt, de az oda járó, vegyes házasságból származó gyerekek többségét később szlovák iskolába íratják.

Pozbán bezár az iskola

A pozbai magyar alapiskolában két éve nincs elsős. A község vezetése úgy döntött, az idei tanév végén bezárják az intézményt. Ivanič Katalin, Pozba polgármestere elmondta, sajnálatosnak tartja, hogy meg kellett hozniuk ezt a döntést. Már az óvoda fenntartása, illetve a konyha üzemeltetése is komoly gondokat okoz a község önkormányzatának.

A pozbai alapiskola felső tagozatát 2012 őszén zárták be, a tanulók a huszonöt kilométerre fekvő Lévára, vagy a harminc kilométerre levő Érsekújvárba járnak. Ivanič Katalin szerint a gondok még 2008-ban kezdődtek, amikor néhány szülő Lévára íratta be a gyerekét. A felső tagozat megszüntetését sokáig halogatta a község akkori vezetése. Megszólították a környékbeli magyar községeket, Barsbaracskát (Bardoňovo) és Besét (Beša), sajnos onnan sem jöttek az utóbbi években magyar gyerekek az iskolába. Pozbán 2006-ban még hatvanhárom gyerek járt magyar iskolába, akkoriban még Beséről, Barsbaracskáról, Felsőpélről és Töhölből is jártak ide tanulók. Azok a pozbai szülők, akik a szlovák iskolát választják, Fajkürtre (Dedinka), Lévára vagy Érsekújvárba viszik a gyerekeiket. A pozbai alapiskolának 2014-ben 6 elsőse és 2 harmadikos tanulója volt, másodikos és negyedikes gyerek nem járt ide. Az óvodában is csak hat gyerek van, a község vezetése ezért azt fontolgatja, hogy szeptembertől félnapos óvodát nyitnak. Ezzel azonban nem minden szülő ért egyet. Ivanič Katalin azt mondta, ideiglenes megoldásnak lenne az óvoda félnapos üzemeltetése. Pozbán az utóbbi időben öt gyerek született és hamarosan egy újabb fiatal család költözik a községbe. Van remény arra, hogy lesz utánpótlás, és később ismét egész napos lehetne az óvoda, a konyha üzemeltetésével.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?