A külföldi munkásoktól féltik az országot a szakszervezetek

Pozsony |

<p>A szlovákiai munkavállalók érdekeit képviselő szakszervezetek nem kérnek a külföldi vendégmunkásokból. A tömeges munkaerőbehozatal ellen pénteken a munkaügyi tárca előtt tüntetnek.</p>

A Kovo szakszervezet péntekre tüntetést szervez az Európai Unión kívüli vendégmunkásokkal kapcsolatos szabályok liberalizálása ellen. „Pénteken délután fél kettőkor találkozunk a Virágvölgy utcában (Blumentálska), onnan pedig a munkaügyi tárca épülete elé vonulunk. Nagyjából 400–500 tüntető részvételével számolunk” – nyilatkozta Monika Benedeková, a Kovo szakszervezeti tanácsának az alelnöke. Emil Machyna, a Kovo vezetője szerint, ha a pénteki tüntetésnek nem lesz eredménye, akkor további tiltakozó megmozdulásokat szerveznek.

„Elismerjük, hogy bizonyos szakmákban igenis szüksége van Szlovákiának a vendégmunkásokra. Nem nézhetjük azonban tétlenül, hogy a vendégmunkásokra más szabályok vonatkoznak, mint a hazaiakra, miközben a munkáltatók az elkövetkező időszakban a szabályok további enyhítését követelik. Mindez olyan szociális dömpinghez vezethet, aminek a hazai munkavállalók isszák meg a levét” – figyelmeztet Machyna. Szerinte a külföldi vendégmunkásokat nem dolgoztathatják alacsonyabb fizetésért, hiszen ez a hazai munkaerő fokozatos kiszorításához vezet.

A szakszervezetek szerint az sem igaz, hogy a szakképzett munkaerő hiánya miatt van szüksége Szlovákiának a külföldi vendégmunkásokra. „Szlovákiában manapság hivatalosan például nagyjából 5,5 ezer szerb vendégmunkás dolgozik, akiknek a többsége legfeljebb egy évre érkezik az országba. Döntő többségüknek csupán általános iskolai végzettsége van, és hivatalosan iskolázásra küldik őket a munkaközvetítő ügynökségeken keresztül Szlovákiába, így alacsonyabb fizetést kaphatnak, mint a hazaiak” – mondta Benedeková. Szerinte ez egyrészt megalázó a szerb vendégmunkásokkal szemben, másrészt veszélyt jelent a hazai munkapiac számára. „A 8 százalékos munkanélküliség mellett ezekre a munkahelyekre hazai munkaerőt is találhatnának a cégek” – állítja Benedeková. Részben neki adnak igazat a munkáltatók is. „Az aktuális adatok szerint Szlovákiában 260 ezer állástalan található, akik közül 83 ezernek legfeljebb általános iskolai végzettsége van” – mondta Tomáš Malatinský, a Munkáltatók Szövetségének (AZZZ) az elnöke. Machyna a helyzet megoldása érdekében Ján Richter munkaügyi miniszterrel szeretne tárgyalni a szükséges törvényi változásokról. (mi, SITA)

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?