Továbbra is éhbérért dolgoznak a nővérek

Pozsony |

<p>Alacsony fizetésekre és rossz munkakörülményekre panaszkodnak az egészségügyi nővérek a nővérkamara felmérése alapján. Sokan egy hónap alatt 5 hetet vagy még többet is dolgoznak, 11 százalékuk bruttó bére a 600 eurót sem éri el. Az egészségügyi minisztérium más adatokkal dolgozik, szerintük a nővérek átlagkeresete az állami kórházakban csaknem 1100 euró.</p>

A nővérek háromnegyede elégedetlen a jelenlegi fizetésével, derül ki a Szlovák Nővérek és Szülészasszisztensek Kamarájának (SKSaPA) felméréséből. „A felmérésből kiderül, hogy az egészségügyi nővérek többsége a bruttó átlagbérnél kisebb összeget lát saját fizetési szalagján – állítja a Iveta Lazorová, a kamara elnöke. – Ha az egészségügyi minisztérium valóban be akarja tölteni a több ezer üres nővérállást, akkor javítania kell a fizetési feltételeiket, a munkakörülményeiket és a társadalmi státusukat.”

Havi 34,5 túlóra

A 2298 nővér bevonásával készített reprezentatív felmérés alapján a nővéreknek mindössze 22 százaléka elégedett a fizetésével. 3 százalékuk fizetése nem éri el az 500 eurót sem, a legnagyobb hányaduk, 21% pedig 601–701 euró bruttó fizetést kap. 900 euró feletti fizetést kap minden negyedik, nővér. A kamara szerint azonban nemcsak az alacsony bérek okoznak gondot a nővéreknek, hanem a rossz munkakörülmények is. A legtöbben a magas túlórákra, amit elsősorban az okoz, hogy az egyes kórházi osztályokon nem az előírt számú nővér dolgozik. A nővérek 8 százalékának több mint 34,5 óra túlórája van havonta, vagyis gyakorlatilag havonta egy munkahéttel többet dolgoznak. További 13% 23–34,5 óra túlórát végez. Problémát okoz nekik, hogy a túlórákat a munkaadók sokszor nem fizetik ki, csak a megkérdezettek 30 százaléka állította, hogy a túlórákat a munkaadó kifizeti.

Az átlag 1100 euró ?

Az egészségügyi minisztérium adatai ellentmondanak a kamara felmérésének. „A nővérek fizetése az utóbbi években gyorsabban nőtt az országos átlagbér emelkedésénél” – válaszolta lapunk kérdésére Zuzana Eliášová, a szaktárca szóvivője. Szerinte a minisztérium hatáskörébe tartozó kórházak esetében az átlagkeresetük jóval magasabb, mint az a kamara felméréséből kiderül: csaknem 1100 euró. A minisztérium készíti az egészségügyi asszisztensek hatáskörét szabályozó rendeletet is, amely szerintük megkönnyíti majd a nővérek munkáját, és csökkenti a túlórák számát is. A munkakörülmények javulását várja a szaktárca attól is, hogy a kórházak 70 millió euró fejlesztési támogatást kapnak az államtól, az uniós alapokból pedig 140 millió eurót használhatnak fel erre a célra. (lpj, SITA)

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?