Az ENSZ 17 tömegsírt fedezett fel Kongóban

Dakar |

<p>Az ENSZ nyomozói 17 újabb tömegsír találtak a Kongói Demokratikus Köztársaság középső részén, Kasai tartományban - adta hírül szerdán a világszervezet.</p>

A sírokba a vizsgálódók szerint az ország hadseregének katonái ásták el áldozataikat azután, hogy összecsaptak március végén a Kamuina Tsapu milíciával. A harcban legalább 74 ember halt meg, köztük harminc gyermek - áll az ENSZ közleményében.

A térségben így már összesen negyven tömegsír létezésére derült fény. 

A Reuters brit hírügynökség megjegyzi, hogy az újonnan felfedezett tömegsírokkal kapcsolatos kérdéseire nem kapott választ az ország kormányának szóvivőjétől.

A kormány korábban azt állította, hogy katonái nem alkalmaztak aránytalanul nagy erőt a Joseph Kabila államfő ellen lázadó milíciával szemben, és nem a katonák, hanem a milícia fegyveresei ástak tömegsírokat.

Zeid Raad al-Husszein, az ENSZ emberi jogi főbiztosa felszólította szerdán a kongói hatóságokat, hogy gyors, átlátható és független vizsgálatot indítson a jogsértések kivizsgálására, ellenkező esetben nemzetközi vizsgálatot fog kérni, a hágai Nemzetközi Büntetőbíróság (ICC) beiktatásával.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?