Tovább drágul a benzin

Pozsony |

<p>A szaporodó világpolitikai válsággócokat a pénztárcánkon is megérezzük. Elemzők szerint a következő hetekben Szlovákiában az üzemanyagok újabb drágulására számíthatunk, a benzint így továbbra is megéri Magyarországon tankolni az oda utazóknak.</p><div>&nbsp;</div>

A szíriai polgárháború miatt egyre kiélezettebb orosz–amerikai ellentét, a koreai válság és egy sor más világpolitikai feszültséggóc miatt felfelé araszol a kőolaj világpiaci ára. Míg egy évvel ezelőtt a Szlovákia számára is mérvadó északi-tengeri Brent kőolajfajta hordója (159 liter) 42 dollár körül mozgott, mára elérte az 56 dollárt, miközben csak az elmúlt egy héten több mint 60 centtel drágult. Ráadásul idén nő az olaj iránti kereslet is. 2017-ben várhatóan átlagban napi 96,32 millió hordóra emelkedik a globális kereslet, 1,27 millió hordóval haladja meg a tavalyit, miközben a Kőolaj-exportáló Országok Szervezetének (OPEC) a tagországai visszafogták a termelésüket. „Az elkövetkező időszakban így a kőolaj további drágulására számíthatunk” – nyilatkozta Kamil Boros, az X-Trade Brokers elemzője.

Mindezt a szlovákiai töltőállomásokon is megérezzük. A benzin literje már az április 10. előtti napokban 1,3 centtel drágult, és az áremelkedés az elkövetkező hetekben is folytatódik. „A benzin árának 5, a gázolajénak 4 centes drágulására számíthatunk” – állítja Boros. A 95-ös oktánszámú benzin literjéhez a Benzin.sk portál felmérése szerint a múlt héten átlagosan 1,31 euróért, a gázolajhoz 1,156 euróért juthattunk hozzá.

Magyarországon legutóbb múlt pénteken drágult az üzemanyag, a töltőállomásokon a hétvégétől 3 forinttal kerül többe a 95-ös benzin és 4 forinttal a gázolaj literje. Az emeléssel a benzin átlagára 366 forintra, a gázolajé 363 forintra nőtt. Április elseje óta a pénteki emeléssel a benzin literenként összesen 17 forinttal, a gázolaj 14 forinttal lett drágább. A benzint azonban továbbra is megéri Magyarországon tankolni az oda utazóknak. Nem árt azonban az óvatosság, az egyes töltőállomásokon az árkülönbség akár 50 forintos különbség is lehet. (mi, TASR)

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?