Először sikerült lefényképezni egy fekete lyukat

<p>A világ 10 különböző pontján lévő rádióteleszkópot hangoltak össze a kutatók, hogy lefotózzák azt, amit még sosem láthatott az ember - írja a <a href="http://hvg.hu/tudomany/20170418_fekete_lyuk_foto_esemenyhorizont_telesz…; target="_blank">HVG Tech rovata</a>.&nbsp;</p>

Régóta foglalkoztatja a kutatókat a kérdés, hogyan is nézhet ki egy fekete lyuk. A világegyetem legfurcsább képződményeinek tartott objektumok olyan erős gravitációs mezővel bírnak, hogy még a fény sem tud kiszabadulni belőlük. Nemrég azonban egy olyan teleszkóphálózatot hoztak létre, amely képes volt lefényképezni a Tejútrendszer közepén található Sagittarius A* nevű fekete lyukat. A Nap tömegénél nagyjából 4 milliószor nehezebb objektum a felelős a galaxisunk forgásáért, látni azonban még senki sem láthatta.

Universe Today beszámolója szerint az Eseményhorizont Teleszkóp (Event Horizon Telescope, EHT) nevű rendszerbe tíz, a világ különböző pontjain elhelyekzedő rádóteleszkópot kötöttek be, amelyek mozgását a legpontosabb atomórával hozták szinkronba.

A kutatók szerint a fekete lyukhoz azért kell ilyen speciális hálózat, mert egy hagyományos teleszkóppal nem lehet az eseményhorizont mögé látni. A fekete lyuk peremén ugyanis annyira felforrósodnak a gázok, hogy a fényük eltakarja magát az objektumot. A szakemberek viszont azt remélik, hogy a szoftveres elemzések segítségével végre a 20 millió km széles eseményhorizont mögé is beláthatnak.

A Sagittarius A* nagyjából 25 ezer fényévre van tőlünk, így a rendszernek komoly teljesítményt kellett nyújtania, hogy pontos legyen az eredmény. A "fotózás" április 5. és 11. között megtörtént, 500 terabájtnyi anyagot sikerült rögzíteni. Az adatokat most küldik át az MIT Haystack-obszervatóriumába, ahol szuperszámítógépek elemzik és alakítják képpé őket.

Az adatok feldolgozása miatt az első eredmények csak 2017 végén, vagy 2018 elején várhatóak.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?