Idén május 2-ig ajánlhatjuk fel adónk 2%-át

<p>Közeleg az adófelajánlások megtételének a határideje &ndash; már csak két hetük van a polgároknak arra, hogy eldöntsék, adójuk 2%-ával támogassanak-e valamilyen civilszervezetet.</p>

A jövedelmünkből fizetett adók az államkasszába vándorolnak, a felhasználásukról a kormány, a politikusok döntenek. Évente egy alkalommal azonban a polgároknak is van beleszólásuk az adó felhasználásába adójuk 2%-ának felajánlása révén. Az emberek dönthetik el, hogy adójuk egy kis része hová kerüljön: az is az államkasszába vándoroljon, vagy inkább valamelyik civilszervezet számlájára utalják át. A döntést legkésőbb április 30-áig kell meghozni, illetve mivel idén ez a dátum hétvégére esik, utána pedig május 1-je, a munka ünnepe következik, a szükséges nyomtatványokat még május 2-án is el lehet juttatni az adóhivatalba.

A gyakorlat

Aki adóbevallást készített, annak már március 31-éig el kellett döntenie, kíván-e támogatni valakit, s az adóbevallás keretében élhetett az adófelajánlás lehetőségével. (Aki halasztást kért, a halasztás lejártáig van ideje.) Az április végi határidő azokra az alkalmazottakra vonatkozik, akik helyett a munkaadójuk elvégezte az éves adóelszámolást. Az adóelszámolás igénylésével egy időben (február 14-éig) meg kellett kérni a bérelszámolót, hogy állítson ki egy igazolást az adó befizetéséről. Aki akkor elmulasztotta, még most is kérheti. Ebből az igazolásból nyilvánvalóvá válik a befizetett adó összege, valamint a befizetés dátuma, és kiszámítható az adó két százaléka – ha az összeg nem éri el a 3 eurót, az alkalmazott nem támogathat semmilyen szervezetet. A felajánlás megtételéhez még szükség van a Nyilatkozat (Vyhlásenie) című űrlapra: ezen kell feltüntetni a kiválasztott szervezet adatait és azt, milyen összeg az adó két százaléka. Az űrlapon a címzett intézmény számlaszámát nem kell megadni, az adóhivatal enélkül is át tudja utalni a pénzt. A szervezet azonosító számát (IČO) viszont nem szabad kihagyni; ha a megajándékozandó intézménynek nincs SID-je, nem baj, ez az ablak üresen marad. Az év (ROK) ablakba 2016-ot kell írni.

3 százalék

Az az alkalmazott, aki önkéntes munkával ledolgozott legkevesebb 40 órát, adója 3 százalékáról rendelkezhet. Az ilyen személyeknek szükségük van egy igazolásra attól a szervezettől, mely számára tavaly önkéntes munkát végzett.

Az adó befizetéséről szóló igazolást és a nyilatkozatot legkésőbb 2017. május 2-ig kell eljuttatni a lakhely szerint illetékes adóhivatalba, melynek 90 napja van arra, hogy átutalja az adó felajánlott részét az adófizető által kiválasztott szervezet számlájára.

Ki a támogató

Tavalytól a 2%-os adófelajánlás révén jótékonykodó személyek nem feltétlenül burkolódznak névtelenségbe: korábban az adóhivatalok az ugyanannak a címzettnek felajánlott összegeket egyszerre, egy tételben utalták át, így a megajándékozott szervezet nem tudta azonosítani, pontosan kitől mekkora támogatást kapott. 2016-ban először volt lehetőség arra, hogy ne névtelenül jótékonykodjunk, hanem a címzett azonosítani tudja, kitől kapott adományt. Erre idén is van lehetőség.

A CIVILSZERVEZETEKNEK MINDEN CENT SZÁMÍT

A vám- és pénzügyőrség tájékoztatása szerint, ha a polgár az adófelajánlásról szóló nyilatkozatban beleegyezését adja, hogy az adóhivatal tájékoztassa a megajándékozott szervezetet arról, hogy tőle származik a támogatás, akkor az adóhivatal a címzettel közli az adományozó nevét és címét, ha pedig jogi személyről van szó, a vállalkozás nevét és székhelyét.

Az adónk 2%-ára pályázó szervezetek listája (a szervezetek szükséges adataival együtt) a www.rozhodni.sk honlapon böngészhető. Idén összesen 14 078 civilszervezet verseng a támogatásért. (sza)

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?