Mindössze szabálysértés a „verd fejbe a magyart” rigmus

Pozsony |

<p>Rég a lelátói &bdquo;huligánfolklór&rdquo; része, hogy ha Dunaszerdahelyre látogat a pozsonyi Slovan vagy a nagyszombati Spartak, felhangzik a &bdquo;verd fejbe a magyart&rdquo; (&bdquo;bi Maďara do hlavy&rdquo;) rigmus. S bár a hétvégén a rendőrség keményen fellépett a rendbontó szurkolók ellen, a gyalázkodás nem maradt el.</p>

Az ominózus rigmust a hétvégén a Slovan ultrái skandálták Dunaszerdahelyen, amikor leszálltak a vonatról, és középső ujjukat mutogatva a stadionig vonultak. Több videofelvételen is látszik, hogy a pozsonyi futballhuligánok a rendőrsorfal előtt skandálják a rigmust, ám a hatóságok nem lépnek fel ellenük.

A büntető törvénykönyv 424-es, gyűlöletkeltésről szóló paragrafusa ugyanakkor kimondja, aki nyilvánosan erőszakra vagy gyűlöletre szólít fel egyének vagy emberek csoportja ellen, mert azok valamely rasszhoz, nemzethez, nemzetiséghez, etnikai csoporthoz tartoznak, három év szabadságvesztésre büntethető.

Both Péter dunaszerdahelyi járási rendőrkapitány szerint a „verd fejbe a magyart” rigmus skandálása büntetőjogilag nem elég a felelősségre vonáshoz, ahogy ezt több példa is bizonyítja a múltból. Elmondása szerint a magyarverésre való verbális felszólítás szabálysértésnek minősül a 2014/1-es, sportesemények megrendezéséről szóló törvény szerint is, mely részben a futballhuliganizmus visszaszorítását célozza. A rendőrség elvileg felléphet a szabálysértők ellen, és külön-külön eljárhat ellenük, ám ez szinte lehetetlen, ha egy 300 fős tömeg kezdi skandálni a rigmust. A rendőrségi gyakorlat inkább az, hogy a felbujtók ellen lépnek fel, akik kiabálni kezdenek vagy jelt adnak a skandálásra. Őket vagy a helyszínen állítják elő, vagy utólag, videofelvételek alapján azonosítják, és kezdenek ellenük szabálysértési eljárást. Ilyen eljárás indult például az egyik zsolnai vendégszurkoló ellen, aki a tavaszi DAC–Zsolna bajnoki előtt a buszról leszállva gyújtott rá egy magyargyalázó rigmusra. Az ilyen szabálysértésekért több száz euró nagyságrendű pénzbüntetésre, illetve a meccsek látogatásától való eltiltásra büntetik az elkövetőket.

A szurkolói rendbontásokért a Szlovák Labdarúgó-szövetség (SFZ) fegyelmi bizottsága az érintett klubokat is bünteti. Ítéleteiben azonban nem konkretizálja, milyen bekiabálásokért szab ki büntetést. „Mindenféle gyűlöletkeltő megnyilvánulás az ellenféllel, egy nemzetiséggel, egy fajjal, egy vallással vagy bármi mással szemben a súlyos sportszerűtlen viselkedés kategóriájába tartozik. Ez a fegyelmi bizottság hatásköre, amely a vétség mértékétől függően figyelmeztetést, megrovást vagy pénzbüntetést is kiróhat a klubra” – mondta lapunknak Juraj Čurný, az SFZ szóvivője. A FIFA és az UEFA sokkal keményebben lép fel a rasszista vagy nemzetgyalázó rigmusokkal szemben. Az európai szövetség a 2016-os Eb-selejtezősorozata alatt stadionbezárással büntette a magyar válogatottat a magyar–román meccsen elhangzó „Cigányok”, illetve „Ki nem ugrál, büdös román” skandálásokért, amelyekre a FARE (Futball a rasszizmus ellen Európában) szervezet független megfigyelői figyelmeztettek. Az UEFA végül felfüggesztette, majd feltételesre módosította az ítéletet, így a magyarok nézők előtt játszhattak 2015 októberében a Feröer-szigetek ellen.

A DAC elleni meccsre nagyon készült a Slovan keménymagja, holott nyilvános internetes fórumaik már hónapok óta panganak, és a Facebookon sem aktívak az ultrák. A dunaszerdahelyi meccs viszont balhésnak ígérkezett.

„A rendőrségnek magas hétvégi túlórapénze van, ne hagyjuk őket kétségek közt, és foglalkoztassuk őket” – írta a meccs beharangozója alá a Slovan egyik ultrája, aki hozzátette, ő maga sem szeretne magának nyugodt szombatot.

Kiürített lelátó

A Slovan huligánjai tehát nem fogták vissza magukat, és miután tiltott pirotechnikai eszközöket használtak, és megrongálták a vendégszektor székeit a dunaszerdahelyi stadionban, a rohamrendőrök és a helyi biztonsági emberek kiszorították őket. A dunaszerdahelyi keménymag is komolyan vette a Slovan-ultrákat, ezt bizonyítja, hogy a nyolc szurkoló közül, akik ellen eddig eljárást indított a rendőrség, négyen magyar állampolgárok voltak. A több száz szurkoló közül kerültek ki, akik Magyarországról érkeztek. A DAC táborából is elhagyta ugyanis nagyjából 70–80 ember a stadiont, mikor a Slovan-szurkolókat kiszorították, ám a rendőrök nem engedték találkozni a két tábort. Az akció során egy rendőr sérült meg, füstbomba robbant közvetlenül a feje mellett.

A rendőrség egyelőre 8 szurkoló ellen indított eljárást, de valószínűleg még többen is lesznek. Both Péter szerint egyébként is elég sok futballhuligánnal kapcsolatban intézkedik a dunaszerdahelyi rendőrség, a Zsolna elleni meccsen 5 zsolnai, a Nagyszombat elleni mérkőzés után 6 nagyszombati és 2 dunaszerdahelyi szurkoló ellen indult eljárás.

Óvatos büntetések

A járási rendőrkapitány szerint a pénzbüntetés és a meccslátogatástól való eltiltás elégséges büntetés, a 2014/1-es törvény gyakorlatba ültetésében Dunaszerdahely talán a legaktívabbak közé tartozik az országban. „Ha több helyen is fellépnének azok ellen, akik komolyan megzavarják a közrendet, fokozatosan kiszűrhetnénk azt a pár száz garázdát, akik országszerte problémát okoznak – magyarázta. – Véleményem szerint még szomorúbb, hogy a Szlovák Labdarúgó-szövetség toleránsan lép fel a klubokkal szemben a büntetések kiosztásánál. Pénzbüntetésekkel intézik el a dolgot.” Információi szerint a Slovant például csak 500 eurós büntetéssel sújtották a Szlovák Kupa döntőjében történt durva szurkolói rendbontásaik miatt. Úgy véli, az megoldás lehetne, ha a problémás csapatok szurkolóit azzal sújtanák, hogy nem látogathatnak el csapatuk idegenbeli meccseire bizonyos ideig.

Az elmúlt évekhez képest azért tapasztalható némi javulás a lelátókon, ám ez elsősorban annak köszönhető, hogy kevesebben járnak meccsre. A Slovan és a Spartak ultrái és huligánjai sem járnak meccsekre, a lelátók egy átlagos bajnokin általában üresek, a keménymag kizárólag olyan rangadókra jár el, ahol balhé körvonalazódik. Azonban míg régebben ilyen meccsekre akár 1500–2000-en is kilátogattak, napjainkban jelentősen csökkent a számuk.

Nagy változás ugyanakkor az attitűdben nem történt, a huligánokat nem riasztotta el a rendbontástól a sporttörvény, melynek Both szerint időt kell adni, hogy beépüljön a joggyakorlatba.

Bőd Titanilla, Finta Márk

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?