Duster: öt dolog, amit tudni kell

<p>Miért olyan népszerű? Kedvező árán kívül például azért, mert feljavították, így már nem kelti egy olcsó autó benyomását, holott továbbra is a piac legolcsóbb négykerék-meghajtású SUV modelljének számít. Kipróbáltuk a Duster 1,5-öst dízelmotorral, Exception felszereléssel.</p>

Bár hihetetlennek tűnik, de a Duster története immáron hét éve tart, 2010-ben került piacra s még most is jó kondícióban van. Kezdetektől fogva az SUV kategóriába tartozott, nekem viszont mindig is úgy tűnt, mintha egy önálló csoportot alkotna. Nem érdeklik a trendek, a saját útját járja. S épp itt kezdődik az, amit a Dusterről tudniuk kellene.

1. Megkapó külső, de…

A Dacia modelleknél gondolni kell arra, hogy dizájnjukkal hajlamosak becsapni a vásárlót. Tény, hogy évről évre mutatósabb autókat dobnak a piacra, kívülről sok modellel nincs is gond, az utastérben, illetve néhány kilométer megtétele után viszont nagyon gyorsan kiderül, hogy a tervezésnél az elsődleges szempont a spórolás. Szerencsére a felhasznált anyagok tekintetében is történt némi előrelépés, ami a Dusternél is látható.

A kínálatból is a lehető legjobbat kaptuk, hiszen a Duster a leggazdagabbnak számító Exception felszereltségi szintet kapta. Ezért volt benne bőrbevonatú volán, korszerű navigációs rendszer, melynek grafikája tekintettel az autó árára elfogadható, adaptív tempomat, elülső fűtött ülések. Az így felszerelt legdrágább 4x4-es Duster 16 590 euró. A tesztelt modellben még volt egy teljes értékű pótkerék 60 euróért, az elülső ülések fűtése 200 euróba kerül, s 119 euróért a navigációs rendszer Európa államainak térképét is tartalmazta. Az autó ára így majdnem elérte a 17 000 eurót. A Duster esetében az érintőképernyő nagyon alacsonyan van, ami eléggé zavaró, ugyanis ha vezetés közben akar a sofőr valamit átállítani, teljesen el kell fordítani a fejét, így eltereli a tekintetét az útról. Ilyen furcsaságokból pedig több is van az autóban. Valamivel kevésbé zavaró a visszapillantó tükrök elektromos vezérlése, amely a kézifék alatt kapott helyet. Ugyanúgy az ülésfűtés bekapcsolására szolgáló gombot is szokatlan helyen kell keresni, az ülés bal oldalán, aránylag alacsonyan.

2. A 4x4 megéri

A Dustert csak és kizárólag négykerék-meghajtással vásárolnám, az ár minőség aránya ugyanis szerintem csak ebben az esetben elfogadható. S bár a Duster bámulatosan sokat kibír, s meglepően nehéz terepen is boldogul, nem árt tudni, hogy a román SUV terepképességeit jelentősen korlátozza az abroncsok minősége. Aki sárosabb dombokon és utakon akar vele biztonságban vezetni, annak elkerülhetetlen, hogy terepre való abroncsokat tegyen a kerekekre. A tesztautón klasszikus közúti téli abroncsok voltak, s ezzel sárban egy meredekebb emelkedő már gondot okozott, egyenes úton még csak-csak boldogult. 210 milliméteres hasmagasságának köszönhetően viszont a nagyobb buckákat vagy akadályokat is könnyedén leküzdi. A meghajtást egyébként állíthatják, 4x4, 4x2 és a teljesítményt 50:50 arányban elosztó Lock közül válogathatnak.

3. Könnyen tisztítható

Egy kis terepezés után jöttem rá, milyen unpraktikus kialakítása van az autó peremének, lehetetlen úgy kiszállni, hogy az ember ne piszkítsa be a nadrágját a besározott peremen. Másrészt, épp ilyenkor fogják díjazni az autó utasterének kialakítását, amely egyszerű, ám praktikus, könnyen tisztítható műanyagokból készült.

4. Meglepően kényelmes

Téved, aki azt gondolja, hogy a Dustert a széttört, kátyúkkal teli szlovákiai utakon kényelmetlen vezetni. Épp ellenkezőleg, a rugózás jól működik, az autó meglepően jól elnyeli az utak egyenetlenségeit. Az egyetlen negatívum, hogy nagyobb tempóban érezhetően dülöngél a kanyarokban, ám ennek ellenére is jól fekszik az úton.

5. Jó a fogyasztása

Az egyötös dízelmotor legnagyobb előnye a fogyasztás. Hosszú idő után először sikerült egy autónál a gyári értékeket megközelítő fogyasztást elérni, ami annyit jelent, hogy az átlagfogyasztás 100 kilométeren öt liter körül mozgott. Ha nagyon igyekeztem volna, öt liternél jobb eredményt is elérek, ehhez viszont kevesebb időt kellett volna eltölteni terepen. A felezőt a rövid egyessel érte el a gyártó, aminek természetesen terepezésnél vesszük igazán hasznát. A pontos hatfokozatos manuális sebességváltónak köszönhetően pedig nagyon jó vezetési tulajdonságai vannak.

Nem tehetek róla, nekem eddig egyetlen Duster sem okozott csalódást, s ez sem jelent kivételt. Aki olcsó, 4x4-es meghajtású SUV-t akar, annak egyértelműen a Dustert ajánlom. Olyan helyekre is elvisz, ahova más autó nem, így az olcsóbb kivitelezés igazán megbocsátható.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?