Amerikai külügyminiszter: szembeszállunk az ártatlanokat támadókkal

Róma |

<p>Az ártatlanok védelmének nevezte a Szíria elleni amerikai légitámadást Rex Tillerson, az Egyesült Államok külügyminisztere a világ legfejlettebb ipari országait tömörítő G7-csoport külügyminisztereinek találkozója előtt az olaszországi Luccában hétfőn.</p>

A megbeszélés résztvevői - közel-keleti országok képviselőinek meghívásával - külön egyeztetést szentelnek a szíriai helyzetnek. 

Tillerson kijelentette, az Egyesült Államok ismét tesz azért, hogy aki ártatlan emberek ellen követ el bűncselekményeket bárhol a világon, feleljen ezért. Az amerikai diplomácia vezetője a Szíriában elkövetett vegyifegyver-támadásra utalt, amelyre válaszul az Egyesült Államok manőverező robotrepülőgépek tucatjaival mért csapást arra a bázisra, ahonnan a rezsim gépei feltételezhetően elindultak. 

Rex Tillerson a toszkánai Sant'Anna di Stazzema emléktemetőjében nyilatkozott, ahol 1944-ben a nácik 560 civilt lőttek agyon, közöttük több mint száz gyereket. 

Az amerikai külügyminiszter a G7-csoport külügyminisztereinek délután kezdődő találkozóján Franciaország, Németország, az Egyesült Királyság, Japán, Kanada és a házigazda Olaszország diplomáciai vezetőivel egyeztet. A megbeszéléseken részt vesz Federica Mogherini, az EU kül- és biztonságpolitikai főképviselője is. A napirenden Szíria mellett a terrorizmus elleni fellépés, a líbiai helyzet, a Földközi-tenger térsége, valamint Észak-Korea is szerepel. Angelino Alfano olasz külügyminiszter bejelentette, hogy Szíriáról kedd reggel külön minicsúcsot tartanak, amelyen Törökország, Szaúd-Arábia, az Egyesült Arab Emírségek, Jordánia, Katar is képviselteti magát. Az amerikai külügyminiszter Luccából egyenesen Moszkvába utazik tovább, ahol orosz kollégájával Szergej Lavrovval találkozik. 

A G7 külügyminisztereinek találkozóját követően, májusban a legfejlettebb országok állam-, illetve kormányfői Taorminában találkoznak majd, Szicília szigetén.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?