Több gyereket írattak be a magyar iskolába Királyhelmecen

Királyhelmec |

<p>Idén tízzel több gyereket írattak be a Bodrogköz központjában működő magyar alapiskolába, mint tavaly.</p>

Szabó Ferdinánd, a Királyhelmeci Magyar Tanítási Nyelvű Alapiskola igazgatója lapunknak elmondta, a héten tartott ünnepélyes beíratásra 31 gyereket vittek el, közülük kettőnek azonban a szakpszichológus nem javasolta az idei iskolakezdést. Ugyanakkor egy nappal később egy szülő jelezte, hogy a 2017/18-as tanévben ide szeretné járatni a gyerekét, egy másik pedig ugyancsak arról tájékoztatta, hogy bár családi okokból nem tudtak részt venni az ünnepségen, gyereküket ebbe az iskolába íratják be. Mivel a tapasztalatok azt mutatják, hogy a beíratottak száma még legalább 7–10 százalékkal emelkedni fog, Királyhelmecen a következő tanévben biztosan két első osztályt nyithatnak. Ezzel ugyan sem a fenntartó, sem az itt dolgozó pedagógusok nem lehetnek elégedettek, ám sikerként könyvelhető el, hogy a tavalyi mélypontról el tudtak mozdulni. (Királyhelmecen soha olyan kevés elsőst nem írattak magyar iskolába, mint 2016-ban – mindössze 21 gyereket.)

Szeptemberben az anyanyelvi oktatás színvonalának emelése céljával kerekasztal-beszélgetést szerveztek. Meghívták a helyi és a környező települések oktatási intézményeinek vezetőit, az egyházak, a kulturális és civilszervezetek képviselőit, volt pedagógusokat, az önkormányzat tagjait, valamint a szülői szövetségekben és az egyes iskolaszékekben tevékenykedő személyeket. Ezen az egyeztetésen elkészítették annak a stratégiának a vázlatát, melynek megvalósításához később a Rákóczi Szövetségtől kaptak támogatást. A célok között egyebek mellett a szlováknyelv-oktatás hatékonyságának növelése, az oktató-nevelő munka színvonalának emelése, a nemzeti öntudat erősítése, valamint egységes, a romák helyzetén javító, illetve az integrálásukat segítő stratégia kialakítása is szerepelt.

Ezen kívül komoly összeg, összesen 25 699 euró jutott fejlesztésre. Egy sikeres magyarországi pályázatnak köszönhetően 1792 euróért hangtechnikai felszerelések vásároltak, valamint a tanintézményt népszerűsítő programot valósított meg az iskola. A fenntartónál kezdeményezték, hogy az iskola felvehesse a város neves szülötte, Helmeczy Mihály nyelvújító nevét, és egy speciális munkahelyteremtő pályázat elkészítésén is dolgoznak, melynek keretében iskolapszichológust, pedagógiai asszisztenseket és gyógypedagógust is alkalmaznának.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?