Fernández nem tervez a kűrjébe negyedik négyfordulatost

<p>A címvédő Javier Fernández a rövidprogram után még vezetett a helsinki műkorcsolya-vb-n, a kűrben azonban többször hibázott, és végül lecsúszott a negyedik helyre. A kétszeres világ- és ötszörös Európa-bajnok spanyol versenyzővel a gála után beszélgettünk.</p>

Tökéletes rövidprogram, nem túl fényes kűr – valószínűleg vegyes érzésekkel távozik a helsinki vb-ről.

Összességében jó verseny volt, nagyon magas volt a színvonal, ami nagyon fontos. A kűr nem úgy sikerült, ahogy elterveztük, talán idegesebb voltam, mint kellett volna, de ilyen a sport, ilyen a verseny. Néha jól sikerül, néha kevésbé, meg kell tanulni veszíteni és győzni is.

Milyen volt a vb előtti felkészülése? Az ostravai Eb kűrjében nagyot esett, utána egész héten sántított, a gálán sem lépett fel. Mennyi ideig tartott a felépülés?

Egy hét után már rendben voltam, nem éreztem fájdalmat. Csak nagyon megütöttem a csontot, ezért két napig nem tudtam rendesen mozogni. Utána viszont ugyanúgy edzettem, mint máskor, jó formában voltam. Csakhogy néha a verseny mindezek ellenére sem sikerül.

A Malaguenára futott rövidprogramja káprázatos volt, 109,05 pontot kapott rá, a közönség pedig tombolt. Érzékelte ezt?

Éreztem, hogy a közönség mennyire élvezi a programot, és magam is nagyon élveztem. Ez volt a második szezon, hogy ezt a rövidprogramot futottam, tehát valószínűleg most mutattam be utoljára, nagyon örülök, hogy ilyen jól sikerült. A tavalyi idény végén azért döntöttünk úgy, hogy meghagyjuk a Malaguenát, mert azt éreztük, ebben a programban több van, mint amit akkor meg tudtam mutatni. Most bebizonyosodott, hogy jó döntés volt, és ez egy jó program.

Helsinkiben az első helyen állt a rövidprogram után, az eddigi két vb-aranyát azonban úgy nyerte, hogy a kűrt a második helyről várhatta. Mi a különbség a két pozíció között?

Más érzés, hogy első vagy-e, vagy második, de végül úgyis csak az számít, ki fut hibátlan programot. Ha nem te vezetsz a rövidprogram után, az ad egyfajta célt is, hiszen tudod, kit kell legyőzni. Ha te vagy az első, akkor meg kell maradnod ugyanazon a szinten, és mindent meg kell tenned, hogy megvédd a pozíciódat. De amikor kimész a jégre, és elkezdődik a programod, akkor nem gondolsz a helyezésre, akkor már minden csak rólad szól, csak rajtad múlik.

Jobban izgult a kűr előtt, mint általában?

Napközben minden rendben volt, a reggeli edzésem is jól sikerült. Mivel most korán kezdődött a verseny, az edzés után csak három órám volt, mielőtt újra vissza kellett jönnöm a csarnokba melegíteni, nem volt tehát hosszú szünet. Máskor ilyenkor szundítok egyet, de erre most nem volt lehetőség. Ez sem kedvezett nekem. Valószínűleg az sem volt rám jó hatással, hogy legutolsónak korcsolyáztam – mindent hallottam, hogy mi történik a jégen, hallottam minden pontszámot. Általában, ha hallom is ezeket a dolgokat, ki tudom zárni őket. De miután Juzuru (Hanju, a későbbi világbajnok – a szerk. megj.) korcsolyázott, ez nem volt olyan egyszerű. Kemény helyzet volt. De ez van, tanulnom kell belőle, mert jövőre is előfordulhat hasonló. Meg kell tanulnom ezeket a helyzeteket is kezelni.

Bár végül csak negyedik lett, közvetlenül a kűrje után mosolyogva nyilatkozta, talán jobb is, hogy így történt, mert így kisebb lesz önön a nyomás az olimpiai szezonban.

Ez lehet ennek az eredménynek az egyik pozitív hozadéka. Minden szem Juzurura szegeződik, ő a címvédő világ- és olimpiai bajnok, neki kell megvédenie a pozícióját. Ez pedig nem könnyű dolog, tudom, mert magam is próbáltam. Számomra lehet, hogy ugyanolyan lesz minden, mint az előző években, de az is lehet, hogy egy kicsit könnyebb, mert nem fogok ezen agyalni edzésen. Ráadásul minden nap sokkal keményebben fogok edzeni, mert az is előre fog hajtani, hogy Helsinkiben nem tudtam nyerni, még érmes sem voltam.

Helsinkiben a három dobogós egyaránt négy négyfordulatost ugrott a kűrjében, míg önnél csak három volt a terv. Jövőre ön is négy kvadot tervez?

Nem igazán, mert a szabályok értelmében annak az eddigiektől eltérő négyfordulatosnak kellene lennie. Ha két kvad toeloopot és két kvad salchowot ugranék, akkor már csak egy tripla axelem lehetne, és ez így megérné? Nem igazán. Túl nagy rizikó néhány extra pontért. El kell még ezen gondolkoznunk, de valószínűleg jövőre is megtartjuk a három négyfordulatost.

Ezek szerint nem gondolkozik azon, hogy megtanul egy újfajta négyfordulatost.

Nem, de az ember sosem tudhatja. Lehet, hogy a szezon elején megpróbálom néhányszor, jól fog menni, szóval folytatni fogom a próbálkozást…

Ugrott már más négyfordulatost a toeloopon és a salchowon kívül?

Igen, rittbergert, de soha nem gyakoroltam rendszeresen. A próbálkozásaim nagy részéből pedig elestem, csak néhányszor sikerült megugranom. Az is kérdés, szükségem van-e erre a negyedik kvadra. Tényleg kell egy negyedik négyfordulatos, vagy elég három is, ha jól korcsolyázok?

De ha Juzurunak négy négyfordulatosa lesz…

Ha mindet megugorja, akkor tudjuk, mi fog történni. Nekem csak három van, tehát ha ő hibátlanul korcsolyázik… De mi van, ha nem? Egy verseny néha jól sikerül, néha nem. Nem azt akarom mondani, hogy azt kívánom neki, hogy ne ugorja meg a négyfordulatosokat. Mindannyian saját magunkért versenyzünk. De minél több kockázatos elem van egy programban, annál nagyobb az esély, hogy hibázik valaki.

Spanyolországnak kevés olyan sportolója van, aki jó eredményt érhet el Pjongcsangban, mindenki öntől várja, hogy a nemzet megmentője legyen. Érzi ezt a nyomást?

A műkorcsolya egyre népszerűbb nálunk, az emberek felismernek az utcán. Azt is tudják, hogy jön a téli olimpia, és nekem van a legnagyobb esélyem az éremszerzésre. De már sokszor elmondtam: nekem is ez az álmom, ám ha nem nyerek, ez van. Már így is nagyon sokat tettem a műkorcsolyáért Spanyolországban, megnyertem két vb-t és öt Eb-t. Boldog vagyok, milyen karriert futottam be. Ha már soha többé nem is nyerek semmit, akkor is elégedett lehetek.

A szocsi játékokon negyedik lett. Fog változtatni valamit a felkészülésén Pjongcsang előtt?

Azóta négy évvel tapasztaltabb vagyok, nyertem két vb-t. A pályám egyre feljebb és feljebb ívelt. Ha Szocsiban jó esélyem volt az éremszerzésre, akkor most még jobbak az esélyeim.

Mi a helyzet a mentális felkészüléssel? Hogyan lehet megbirkózni azzal, amikor ilyen nagy a tét?

Általában, ha nincs tele a fejem mindenféle aggodalmakkal, nincs szükségem semmi különös mentális felkészülésre. De ha sok mindenen agyalok, akkor nem állok annyira készen a versenyzésre. Meglátjuk, hogyan halad majd a szezon, ha minden rendben lesz, akkor folytatjuk a felkészülést úgy, ahogy eddig is. Ha esetleg bármi történne, akkor lehet, hogy pszichológus segítségét is igénybe veszem. Ez egyáltalán nem szokatlan dolog a sportban, hiszen nagyon komoly nyomással kell megküzdenünk.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?