Tovább nőtt a kolumbiai áradás áldozatainak a száma

Bogota |

<p>Tovább emelkedett, 273-ra nőtt az áradás és a sárlavina halálos áldozatainak a száma a kolumbiai Mocoa városában, eközben folyik a kutatás a túlélők után - közölték a hatóságok helyi idő szerint hétfőn.</p>

Három nappal a katasztrófa után még mindig több mint kétszáz embert tartanak nyilván eltűntként a 40 ezer lelkes városban. A hatóságok és a hozzátartozók az idő szorításában kutatnak a romok és a hordalék között és fésülik át a folyópartokat. Kétségbeesett rokonok a kórházakban és a halottasházakban érdeklődnek újra és újra eltűnt szeretteik után. 

"Nem szeretnénk hamis reményeket ébreszteni, de ahol akár csak egy kis esélye is van annak, hogy túlélőt találunk, ott mindent meg fogunk tenni, ami csak lehetséges" - mondta Carlos Ivan Marquez, a kolumbiai katasztrófavédelmi ügynökség igazgatója.

Hétfőn délután Guillermo Rivera belügyminiszter-helyettes közölte, hogy a halottak száma elérte a 273-at. Várhatóan még több holttest kerül elő, ahogy a megáradt folyók visszahúzódnak a medrükbe.

A városban az áram- és a vízellátást továbbra sem sikerült helyreállítani a szombat hajnali katasztrófa óta. 

Juan Manuel Santos államfő és más illetékesek sürgősségi segélyt és a város újjáépítését ígérik, beleértve az árvízvédelmi rendszer megújítását is. Az elnök, aki háromszor is a helyszínre látogatott a katasztrófa óta, a globális felmelegedést tette felelőssé a tragédiáért, mint mondta, a városra a szokásos havi csapadékmennyiség egyharmada zúdult le egyetlen éjszaka alatt. Mások a környező hegyek erdeinek kiirtását látják a katasztrófa okának. 

A hétvégén a heves esőzések következtében hirtelen két folyó is kilépett a medréből, és elöntötte Mocoát, hatalmas pusztítást okozva. Az árvíz és a sárlavina sokakat álmukban ért a Caquetá folyó egyik mellékfolyójának jobb partján fekvő városban. Helyszíni jelentések szerint a törmelék- és sárhalmazzá változott településre rá sem lehet ismerni.

Annak ellenére, hogy Kolumbiában gyakoriak az erős esőzések és a földcsuszamlások, a mocoai még így is súlyosnak számít az utóbbi évek hasonló eseteihez hasonlítva. 2015-ben közel százan haltak meg egy földcsuszamlásban. A legtöbb emberéletet az 1985-ös armerói sárlavina követelte eddig az országban, akkor mint húszezren vesztek oda.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?