Egyre több fiatal vesz fel hitelt

Pozsony |

<p>A fiataloknak nyújtott kedvező kamatozású jelzáloghitelek iránt egyre nagyobb az érdeklődés, a pénzügyminisztérium tervei szerint azonban már jövőre jelentős változásokra számíthatnak az ilyen kölcsönöket igénylők.</p>

Az elmúlt év végére 72 ezerre nőtt azon fiatalok száma, akik igénybe vették a kedvező kamatozású jelzáloghitelt. Ez 11 százalékkal több, mint egy évvel korábban, az öt évvel korábbihoz képest pedig több mint 50 százalékos növekedésről beszélhetünk. Míg 2015-ben a támogatás teljes összege 26,9 millió euró volt, tavalyra ez 29,4 millió euróra nőtt. „E hónaptól ráadásul még több fiatal veheti igénybe az állami támogatást. Míg eddig ugyanis csak azok a 35 év alattiak igényelhettek ilyen hitelt, akiknek a havi bevételei nem haladták meg az 1157 eurót, e hónaptól ez 1287 euróra nőtt. Ha a támogatást a férj és feleség közösen kéri, akkor a kettejük közös bevételeit veszik alapul, és a felső határ a duplája annak, mint amit az egyéni kérvényezők esetében megkövetelnek. E hónap elejétől a felső bevételi határ a házaspároknál így 2574 euró” – mondta Lenka Hritzová, a Szlovák Takarékpénztár lakossági hiteleket folyósító részlegének a vezetője.

A jelzáloghitelek visszafizetésével járó terhek egy részét 2007 óta veszi le az állam a fiatalok válláról. A bankok által kínált normál hitelkamatot az állami támogatásnak köszönhetően 2 százalékponttal csökkentik, további egy százalékpontot pedig a bankok vonnak le, a fiatalok ennek köszönhetően 3 százalékponttal kedvezőbb kamathoz juthatnak a többi igénylőhöz képest. Ez azonban csak a hiteltérítés első öt évére vonatkozik, ezt követően a fiatalok is a piaci kamatot fizetik. „A maximális 50 ezer eurós, 30 éves futamidejű hitel esetén a fiatalok a kedvezménynek köszönhetően több mint 1800 eurót takaríthatnak meg a normál hitelekhez képest” – mondta Angelika Farkašová, az Általános Hitelbank (VÚB) hitelrészlegének a vezetője.

A fiatalok azonban már jövőre felkészülhetnek a kedvezményes hitelekkel kapcsolatos változásokra. „A pénzügyminisztérium 2018-tól szeretné megváltoztatni a támogatás kifizetésének a módját. Míg eddig közvetlenül fizették a támogatást, a jövő évtől kezdve ezt a hitelt felvevő már az adójából írhatná le” – mondta Alexandra Gogová, a pénzügyminisztérium szóvivője, aki szerint a szaktárca még dolgozik a részleteken, konkrétumokkal egyelőre így nem szolgálhatnak. (mi, SITA)

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?