Diákoknak is megéri az adóbevallás

<p>A közoktatás hivatalosan díjmentes, a (tovább)tanulás viszont nem olcsó mulatság, s akit a családja nem tud anyailag támogatni, tanulmányai mellett igyekszik alkalmi munkát vállalni. A dolgozó diákok béréből is levonhatnak adóelőleget, de csak akkor kötelesek adóbevallást készíteni, ha bevételeik 2016-ban meghaladták az 1901,67 eurót.</p>

Napjainkban már nemcsak az egyetemisták, hanem a középiskolások is gyakran vállalnak alkalmi munkát a tanulmányaik mellett. Van, aki megbízási szerződésre dolgozik, egyesek – főleg a magasabb évfolyamokban lévő főiskolások – állandó munkaviszonyt létesítenek, néhányan megpróbálnak vállalkozni. A nyári hónapokban pedig sokan külföldön vállalnak idénymunkát, és az ebből származó bevételt szintén be kell vallani. Aki rendes vagy megbízási szerződésre alkalmazottként dolgozott, kérhette a munkaadóját, hogy végezze el helyette az éves adóelszámolást, s ha nem volt más bevétele, most nem kell adóbevallást kidolgoznia. Ha lekéste a február 14-ei dátumot, vagy a munkaadója más okokból nem készítette el az elszámolást, akkor ezt most saját magának kell megcsinálnia legkésőbb március 31-éig.

A befizetett adó

Akinek volt külföldi bevétele, s ha a jövedelme meghaladta az 1901,67 eurót, adóbevallást kell leadnia. Diákok esetében gyakran előfordul az is, hogy akár egy hónap alatt több megbízási szerződést kötnek, több alkalmi munkát vállalnak. A havi adómentes rész érvényesítéséről szóló nyilatkozatot azonban csak egy munkaadóval írhatnak alá, és bár a másik vagy a többi munkaviszonyból származó jövedelem is alacsony, azokból már biztosan levonnak adóelőleget. Ezt most vissza lehet igényelni. Az adóhivatal automatikusan nem ad vissza semmit, írásban kell kérni (a kérvény az adóbevallás része).

Űrlapválasztás

A többi adózóhoz hasonlóan a diákok is 2 nyomtatvány közül választhatnak. Az A típusú űrlapot választja az a diák, akinek csak munkaviszonyból származó jövedelme volt – például tartós alkalmazotti szerződése volt, részmunkaidőre dolgozott, megbízási szerződést kötött, alkalmi vagy brigádmunkát vállalt. A B típusú arra vonatkozik, akinek egyéb bevételforrása (is) volt – például nem pénzbeli nyeremény, bérbeadásból, ingatlan értékesítéséből vagy vállalkozásból származó jövedelem, értékpapírokból, részvényekből származó haszon stb.

Adó-visszaigénylés

A központi adó- és vámhivatal szerint a diákoknak érdemes adóbevallást készíteni akkor is, ha tavaly 1901,67 eurónál alacsonyabb jövedelmük volt, de a munkaadójuk a fizetésükből adóelőleget fizetett. Ebben az esetben feltehetően adótúlfizetés keletkezik, amit az adóhivatal visszaadhat, ha azt a diák visszakéri, és ha az összeg magasabb 5 eurónál. Az 5 eurónál alacsonyabb adótúlfizetést nem fizeti ki az adóhivatal. Csak egy adóbevallást készít az is, akinek év közben több állása volt, több helyen vállalt alkalmi munkát (egy időben vagy egymás után). A nyomtatvány kitöltéséhez szükség van a munkaadó(k) igazolására arról, hogy tavaly mennyi volt a fizetése, és a bruttó bérből mennyi adót és járulékot vontak le. Ezt az igazolást mellékelni kell az adóbevalláshoz. Az űrlapon fel kell tünteti az összes munkáltató adatait. Aki tavaly több cégnél is dolgozott, előbb össze kell adnia, hogy összesen mennyit keresett, és a munkaadók összesen mennyi adót és járulékot vontak le.

Azok a diákok, akik már tanulmányaik közben családot alapítanak, gyerekük születik, ugyancsak érvényesíthetik az adóbónuszt vagy a házastársra vonatkozó adómentes részt. A kitöltött űrlapokat elektronikusan, személyesen vagy postai úton kell legkésőbb holnapig eljuttatni az adóhatósághoz. (sza)

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?