Trump szénbányászok gyűrűjében törölte el Obama klímaintézkedéseit

Washington |

<div>Donald Trump szénbányászokkal sétált be a Környezetvédelmi Hivatalba és lenullázta a klímavédelmet.</div>

Az amerikai sajtó jelképes jelentőséget tulajdonított annak, hogy az új elnöki rendeletet Trump nem a Fehér Házban, hanem a Fehér Házhoz közeli Környezetvédelmi Hivatal (EPA) épületében írta alá Barack Obama klímavédelmi intézkedéseinek eltörlését. Az aláírási ceremónián jelen volt Mike Pence alelnök, Rick Perry energetikai miniszter, a főként természetvédelemmel foglalkozó belügyi tárca vezetője, Ryan Zinke és az EPA új vezetője, Scott Pruitt oklahomai politikus. Az elnöki rendelet aláírásakor szénbányászok gyűrűjében mondott beszédet. Trump ismét hitet tett az olajkitermelés és a szénbányászat fontossága mellett, s leszögezte: kormányom véget vet a szénbányák ellen indított háborúskodásnak.  Az elnök hangsúlyozta, hogy rendelete történelmi lépés, mert eltörli a munkahelyeket felszámoló szabályzókat. Elismételte kormányzata egyik fő célkitűzését: munkahelyek, munkahelyek, munkahelyek – mondta.A Dekrétum az energetikai függetlenségről címet viselő rendelet a gyakorlatban Obama egy sor intézkedésének megsemmisítését jelenti. Így például eltörli a globális felmelegedés egyik kiváltójának tartott üvegházhatású széndioxidgáz kibocsátásának felső határát, feloldja az eddig bezárt szénerőművekre vonatkozó zárlatot, feloldja a szövetségi szénbányák működésére kimondott moratóriumot, engedélyezi a hidraulikus technikával történő olajkitermelést és utasítja az EPA-t, hogy 180 napon belül vizsgálja felül az Obama-féle tiszta energia terv egészét. Az Obama-csomagterv szénerőművek bezárására vonatkozó intézkedése egyébként nem lépett életbe, mert mintegy harminc szövetségi állam bíróságon támadta meg. Az Amerikai Kereskedelmi Kamara üdvözölte az elnök döntését. A Természeti Erőforrások Védelmének Tanácsa nevű civil szervezet ugyanakkor a nemzeti érdekek elárulásának minősítette, s úgy vélte, hogy ezzel a Fehér Ház támadást intézett minden olyan szabályzó ellen, amely a klímakatasztrófa elhárítását szolgálta volna.
Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?