Szélütéskor ne a kezelőorvost, hanem a mentőt hívja!

<p>Elferdült száj, végtagbénulás, beszédzavar &ndash; ha valamelyik családtagjánál ezeket a tüneteket tapasztalja, ne késlekedjen, minél előbb hívja a 155-ös telefonszámot, mert valószínű, hogy agyi érkatasztrófa érte.</p>

Az adatok elrettentőek: a betegek egyharmada rövid időn belül meghal, egyharmada rokkanttá válik, s csak egyharmada tér vissza a normális életbe. Ez az a betegség, ami a leggyakrabban okoz rokkantságot, a beteg sokszor élete végéig ágyhoz van kötve, gondozásra szorul. Közülük soknak újra kell beszélni vagy járni tanulnia. A nemrég még oly rettegett szívinfarktus a halálozást illetően a második helyre szorult, az agyi érkatasztrófa előzte meg.

Vérellátási zavar vagy vérzés

Az agyi érkatasztrófa súlyos betegség. Ilyenkor az agyszövet károsodik, vagy mert rossz a vérellátása, vagy mert elpattant egy ér. Már rég nem igaz, hogy ez a betegség csak az idősebbeket sújtja. Sajnos nálunk az utóbbi időben egyre gyakrabban a 20–44 éveseket érinti. Szlovákiában évente 17 ezer pácienssel bőrül a betegek tábora. Nehezíti a helyzetet, hogy a lakosság többsége nem ismeri fel a tüneteket, későn kerül orvoshoz és kap segítséget.

Országos kampány

Az elmúlt héten országos kampány indult azért, hogy az emberek jobban felismerjék a tüneteket, s hogy már az első panaszok megjelenésekor hívják a mentőt, s ne próbálják a beteget mondjuk az általános orvoshoz vinni. Minél előbb olyan kórházba kell kerülnie, ahol még megmenthetik az életét. Értékes időt lehet nyerni, ha gyorsan orvos kezébe kerül a beteg.

Az idő dönt

A szélütés, vagyis az agyi érelzáródás  kezelésének két módja van: vagy speciális preparátumot adnak  az érbe, ami szétoszlatja a vérrögöt, ez az infúziós vérrögoldás, vagyis tromolízis, vagy mechanikusan távolítják el a vérrögöt. Ezt az eljárást trombektómiának hívják, s a radiológus vôgui. Ahhoz, hogy ezt végre tudják hajtani, a kórházban  24 órás katéteres ügyeletre és speciális képzettségű szakemberekre van  szükség. Katéterrel megközelítik az elzáródást és kihúzzák a rögöt, vagyis tulajdonképpen kitakarítják az eret. „Mindkét esetben kulcsfontosságú szerepet játszik az idő. Az infúziós kezelésre négy és fél óra van, a mechanikus vérrög-eltávolításra nyolc óra áll a rendelkezésre az agyi érkatasztrófa első jeleinek észlelésétől számítva. Az időtől függ, hogy a beteg milyen eséllyel éli túl a szélütést, és hogy mennyire lesz sikeres a kezelés” – mondta dr. Ivan Vulev, a pozsonyi szívkórház diagnosztikai és intervenciós radiológiai osztályának főorvosa.

Nincs nemzeti program

Szlovákiának egyelőre nincs nemzeti programja, amellyel javítani lehetne az agyi érkatasztrófában szenvedő betegek ellátását. A szakemberek igyekszenek változtatni ezen a helyzeten, „Ha javítani szeretnénk a beteg kilátásait, gyorsan kell cselekedni: a gyors orvosi segítségtől kezdve a CT-n vagy a mágneses rezonanciás kivizsgáláson át a specializált intervenciós radiológiai osztályra való felvételig. A rendszert úgy kell kidolgozni, hogy minden betegnek egyforma esélyei legyenek, és a kezelés ne attól függjön, mikor és hol éri az embert a szélütés” – mondja dr. Vlastimil Serdahely, a szakolcai kórház és rendelőintézet neurológiai osztályának főorvosa.

Mi változna, ha lenne nemzeti programunk? – kérdeztük Dr. Zuzana Gdovinovától, a Szlovákiai Neurológiai Társaság elnökétől: „Jobb lenne a munkamegosztás, a szélütésben szenvedő betegnek soron kívül elvégeznénk a CT-vizsgálatot. A mentő is előnyben részesítené az agyi érkatasztrófában szenvedő beteget, ugyanis minél több idő telik el az első tünetek megjelenésétől, annál inkább csökkennek a gyógyulás kilátásai. Szeretném, ha ez a program még ebben az évben megszületne.” Szlovákiában 7 központ van, ahol trombektómiát végeznek: Pozsonyban, Nyitrán, Nagyszombatban, Besztercebányában Turócszentmártonban, Szakolcán és Kassán.

Gyógyszerekkel az élet végéig

Bármilyen  csekély méretű is az agyi érkatasztrófa, a betegnek élete végéig gyógyszert kell szednie. „Megpróbáljuk kinyomozni, miért történt a baj. Bizonyos százalékban soha nem derül ki, mi okozta a betegséget, de ha sikerül felfedni, a betegnek úgynevezett másodlagos prevencióra van szüksége. Normális életet élhet, csak gyógyszert kell szednie. Nem törvényszerű, ám sajnos könnyebb szélütés után súlyosabb agyi érkatasztrófa következik. Ezt kell minden erőnkkel megakadályozni” – jegyezte meg a szakember. (kovács)

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?