BMW 320d GT: jövő és hagyomány

<p>Az új 320 GT ráncfelvarrás után is tisztességes BMW maradt. Aki ódzkodik a hipermodern technológiától, százmillió vezérlőgombtól, annak ez az autó tetszeni fog. Az egyszerű, klasszikus vezérlési gombokat, igazi német hagyományt kínálja, s kis ízelítőt is nyújt a legkorszerűbb technológiákból.</p>

A GT a klasszikus hármas modellre épül, viszont az átdolgozott farrésznek köszönhetően valamivel nagyobb rakodóteret és utasteret kínál. Megjelenése a praktikum mellett a sportos mivoltára utal, e két dolog kombinációja pedig sok embernek bejön – ezt igazolja, hogy az utakon is aránylag gyakran találkozni ezzel a modellel.

Klasszikus stílus

A hármashoz képest sokkal robusztusabb autó, amit vezetés közben is érezni. Egyszerűen biztonságosabban érzi magát benne az ember. Az utastér kialakításánál nagyon visszafogott munkát végeztek a tervezők, ami jó hír, ugyanis azt kapjuk, ami miatt szerethető a BMW; anyag kárpitozású üléseket, minimális vezérlőgombot tartalmazó műszerfalat, a járgányból még az érintőképernyő is hiányzott. Nincs benne eltúlozva a hangulatvilágítás, s hiányoznak a gyakran túlzásba vitt dizájnelemek is. Mint minden BMW-ben extra kiadásnak számítanak az elektromosan állítható ülések, ebben a változatban manuálisan kellett beállítani a megfelelő pozíciót. Nem mintha finnyás lennék, de az ülések manuális mozgatása nem éppen kényelmes. Ha például magasabbra akartam emelni az ülést, jól meg kellett emelni magam, ugyanis amint teljes súllyal nehezedtem az ülésre, az meg sem mozdult – hozzáteszem, távolról sem vagyok túlsúlyos, a 75 kilóm is elég volt ahhoz, hogy az ülés mozgásképtelen maradjon.

Természetesen a korszerű technológiák nem hiányoznak a járgányból. Ilyen az iDrive legmodernebb generációja. Ez annyit jelent, hogy korszerű éles grafikát látunk a képernyőn, a piac egyik legjobban és legegyszerűbben működő médiarendszere nagyon pontosan reagál minden egyes utasításra.

Néha kifejezetten idegesítő, amikor az összes létező funkciót és vezérlőgombot az érintőképernyőkbe építik, a sofőr szempontjából sokkal kényelmesebb, ha legalább az alapfunkciók kezelésére klasszikus gombok is rendelkezésre állnak. Ezért jó hír, hogy a BMW-ben a rendszerek többsége vezetés közben is egyszerűen és főleg intuitívan kezelhető az úgynevezett iDrive kontroller forgatásával vagy benyomásával. A vezérlést pillanatok alatt elsajátítja a sofőr, így még vezetés közben is anélkül beállíthatunk több funkciót, hogy elterelnénk figyelmünket az úttestről. Természetesen a felhasznált anyagok minősége önmagáért beszél, ezen a téren sem talál senki kivetnivalót.

A vezetés élménye

Az első kilométerek megtétele után nehéz volt elhinni, hogy a motorházban az alapkínálatnak számító erőforrások egyike van. A nyolcfokozatos automata sebességváltó tökéletesen működik, kanyargós utakön, meredekebb emelkedőkön jól végzi munkáját, az autó szemrebbenés nélkül száguld, szinte korlátok nélkül. Sportos üzemmódban aztán még nagyobb élményt kínál.

Az összkerékhajtású GT biztonságos, ám ha kedvem van, igazi bolondságokra is képes. Néha szinte meglepő, mit tud magából kisajtolni ez a közel ötméteres limuzin. Hiába, a gyártók ismét egy tökéletes konstrukcióra építették az autót, minek köszönhetően a járgányt sokkal jobb vezetni, mint nézni.

Hosszú utakon rendkívül kényelmes, biztonságos és főleg halk utastárs, amit leginkább az bizonyított, hogy a velem utazó, amúgy eléggé aktív, furikázást kerülő kiskutya is kényelmesen elszundikált benne néhány órán át. A LED-es fényszórók tökéletesen kivilágítják az út minden egyes szegletét, a kombinált fogyasztás, közel ezer kilométer megtétele után hét liter környékén mozgott, ami szintén tűrhető érték.

A 320 GT az a BMW, amelyben a legjobbat kapjuk a bajor márkától, a klasszikus dizájnelemeken és vezérlőgombokon túl, egy kis ízelítőt a korszerű technológiákból. A legnagyobb élményt viszont kétség kívül a vezetés okozza, nem lehet elhanyagolni a tágas utas- és csomagteret sem.

Kár, hogy a modell átalakítása során nem voltak kicsit kreatívabbak a tervezők, de hát ez van, ezt kell szeretni, s a 320 GT határozottan szeretni való autó.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?