Leváltották az iskolaigazgatót Gútán

Gúta |

<p>Bagita Judit úgy véli, pletykákon alapuló vádaskodások miatt hívta vissza tisztségéből a polgármester.</p>

Az iskolatanács javaslatára Horváth Árpád polgármester szerdán visszahívta a II.  Rákóczi Ferenc Alapiskola igazgatói tisztségéből Bagita Juditot, akinek mandátuma 2018 augusztusában járt volna le. Munkaviszonya viszont továbbra is megmarad. 

Az igazgatóval szemben az elmúlt hetekben megvonta bizalmát a szülői szövetség és a képviselő-testület, menesztését kérte 11 pedagógus, a főellenőr tervezett ellenőrzést folytatott, három független képviselő kérésére pedig külön gazdasági ellenőrzés is zajlott az iskolában. Még egyik ellenőrzés sem zárult le, mivel az igazgatónőnek a törvényes határidőn belül joga van hozzászólni a feltárt hiányosságokhoz. A városban egyre inkább az a vélemény alakult ki, hogy az elmúlt évek kedvezőtlen beíratási adataiért és az iskolában uralkodó feszült légkörért elsősorban az igazgatónő a felelős. A másik városi fenntartású magyar iskolában, a Corvin Mátyásban ugyanis nem csökkent a diáklétszám. 
„Múlt csütörtökön összeült az iskolatanács, amely több kifogást fogalmazott meg, és javasolta az igazgatónő visszahívását – mondta Horváth Árpád, ám részleteket nem árult el. – Véleményük szerint az iskolában kialakult helyzet már az oktatónevelő munka rovására ment. Ennek a javaslatnak az alapján váltottam le az igazgatót, nem pedig az ellenőrzések eredménye alapján.” 

[[{"type":"media","view_mode":"media_large","fid":"269924","attributes":{"alt":"","author":"A szerző felvétele","class":"media-image","height":"299","title":"Bagita Judit a múlt század koncepciós pereihez hasonlította a vele szemben alkalmazott eljárást","typeof":"foaf:Image","width":"269"}}]]

A betegállományban lévő Bagita Juditnak szerdán kézbesítették a leváltásáról szóló levelet. Mint mondta, értetlenül áll a polgármester döntése előtt. „Bíztam városvezetői tapasztalatában és bölcsességében, hogy az ellenem irányuló vádak kivizsgálásának tényleges lezárása előtt nem fog ilyen döntést hozni – nyilatkozta Bagita Judit. – Sem Hájas Tamás, az iskolatanács elnöke, sem Horváth Árpád nem keresett, nem intézett kérdéseket hozzám, nem kért felvilágosítást semmilyen ügyben. Azt gondolom, pletykákon alapuló vádaskodások miatt hívtak vissza tisztségemből, és nem érdemeltem ilyen, a múlt század legszomorúbb időszakainak koncepciós pereihez hasonlító eljárást.” A volt igazgató hozzátette, az iskolatanács ülésére nem kapott meghívót, a jegyzőkönyvet sem látta, ezért nem tudja, a polgármester pontosan milyen indokkal hívta vissza. „Az elmúlt három és fél évben, mióta az iskolát vezettem, néhány kemény és kellemetlen döntést is meghoztam, amelyeket nem szégyellek, és ha szükség lenne rá, újra meghoznám – mondta. – Minden esetben a rám bízott tanulók jövőjét és a 30 alkalmazott megélhetésének biztosítását tartottam szem előtt.” 

A polgármester ideiglenesen Marosi Piroska igazgatóhelyettest bízta meg az iskola vezetésével. Az április 24-i testületi ülésre a hivatal elkészíti a pályázati kiírást az igazgatói posztra, és a polgármester reményei szerint szeptemberben már az újonnan megválasztott igazgató irányításával indulhat a tanév. 

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?