Két jeles eseményről emlékeznek meg idén Gútán

Gúta |

<p>A kitelepítések és lakosságcsere 70., valamint a település várossá nyilvánításának 50. évfordulójáról emlékeznek meg idén Gútán.&nbsp;</p>

Az előbbihez kötődő rendezvényeket április 7-én és 8-án, az utóbbihoz kapcsolódó ünnepségeket november elején tartják. A programtervezetet és a lebonyolításhoz szükséges pénzügyi keretet, összesen 20 ezer eurót a legutóbbi testületi ülésükön hagyták jóvá a képviselők.

Gútáról 1947-ben összesen 424 családot (közel 1800 személyt) deportáltak Csehországba, és 458 családot (2000 személyt) telepítettek át Magyarországra, többségüket Békés és Csanád megyébe. A szomorú évfordulón egyebek mellett nyilvános konferenciát tartanak, amelyen Popély Árpád egyetemi oktató, a Selye János Egyetem tanszékvezetője, Angyal Béla helytörténész, néprajzkutató, Duray Miklós egyetemi docens, közíró, valamint Vincze Lóránt, az RMDSZ külügyi titkára, az Európai Nemzetiségek Föderatív Uniójának elnöke ad elő, és a Fehérlaposok című rockoperát is láthatja a közönség a Magyarock Dalszínház előadásában. Gúta várossá nyilvánításának 50. évfordulóján a tervek szerint emléktáblát avatnak, kiállítás nyílik, kulturális rendezvények lesznek, dokumentumfilm készül a városról és átadják a város díját.

A képviselők a legutóbbi ülésükön – a szakbizottságok javaslatai alapján – döntöttek a kulturális és sporttámogatások elosztásáról is. Tizenhat kérvényező között 13 155 eurót osztottak szét különböző kulturális és közhasznú rendezvények támogatására. A legmagasabb, nagyságrendben 1000 és 1150 euró közti összeget a Alma Art Polgári Társulás (elsősorban a Gútai Líra szervezésére), a Csemadok (hagyományőrzésre, a Gúta Sortáncjárás szervezésére), a helloGúta (az 50. évfordulóhoz kötődő kvíz lebonyolítására), a Magyar Asszonyok Ligája (hagyományápolásra), a Szlovák Kultúra Barátainak Köre (a kitelepítések 70. évfordulójára), a Szekeres Mezővárosi Életérzés PT (a Kattancs fesztiválra), valamint a helyi református gyülekezet (imatermük felújítási munkálataira) kapja. Ezenkívül kulturális, társadalmi eseményekre – amelyek fő szervezője a város – további 51 ezer eurót fordítanak az idei költségvetésből, beleértve a két jubileumra szánt 20 ezer eurót. További jelentős tétel a gútai búcsúra szánt 21 ezer, valamint a Gútai Kulturális Ősz rendezvénysorozatra szánt 3750 euró.

Idén 17 sportegyesületet összesen 65 800 euróval dotál a város, legtöbb pénzt a focira (25 700), a kézilabdára (11 000), a dzsúdóra (7900) és a karatéra (6400) fordítják, a teremkerékpárosok 4200, a birkózók 3800 eurót kapnak. További 1600 eurót osztottak szét a képviselők öt sportesemény megrendezésének támogatására.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?