A lakosság nagy része nem érzékeli a javulást

Pozsony |

<p>Javuló foglalkoztatottság, egyre kevesebb állástalan, magasabb fizetések &ndash; a Statisztikai Hivatal és a minisztériumok által közzétett elemzések szerint ez a mai szlovákiai valóság. Mit érez ebből a lakosság?</p>

A pénzügyminisztérium mellett működő Pénzpolitikai Intézet (IFP) legutóbbi jelentése szerint idén csaknem 50 ezer új állás jöhet létre, 8 százalék körülire csökkentve az állástalanok arányát, és ez a trend folytatódik az elkövetkező években is. Ezzel párhuzamosan csaknem az összes ágazatban nőnek a fizetések. A bruttó átlagbér idén elérheti a 942 eurót, ami 3,5 százalékkal több, mint tavaly. Hasonló adatokkal bombázza a lakosságot a Statisztikai Hivatal, a banki elemzők és a vállalkozói szervezetek által pénzelt jobboldali agytrösztök is. A statisztikai adatok azonban erősen ferdítenek. A foglalkoztatottak száma valóban nő, a fizetésemelés azonban elsősorban a vezető alkalmazottakat érinti, míg a többség továbbra is minimálbérért dolgozik. „Az autóipari cégek például 1300–1400 eurós átlagbért jeleznek, ez azonban nem felel meg a valóságnak. A kezdő alkalmazottaknak csak 700 euró körüli bruttó bért fizetnek, vagyis az alkalmazott számlájára legfeljebb 550 euró érkezik, miközben az autóipar még a legjobban fizető ágazatok közé tartozik. A szlovákiai dolgozók nagy része így tisztán nem keres 604 eurónál többet” – mondta Jozef Balica, a Kovo szakszervezet elnökségi tagja.

Mindezt figyelembe véve nem csoda, hogy a lakosság nagy része idén sem bízik anyagi helyzetének a javulásában. „Javulásra idén a megkérdezettek alig 18 százaléka számít, vagyis kevesebben, mint tavaly” – mondta Jana Glasová, a Postabank elemzője, a pénzintézet legfrissebb elemzésére hivatkozva. A lakosság nagyjából 60%-a szerint idén semmivel sem lesz jobb az anyagi helyzete a tavalyinál. A lakosság több mint fele továbbra is az egyik fizetéstől a másikig él, vagyis egyetlen centet sem képes megtakarítani, csaknem az ötödük pedig csak a korábban megtakarított összegből vagy hitelből tengeti az életét. A fizetéséből a megkérdezettek alig több mint harmada képes félretenni valamit a nehezebb időkre. (mi, SITA)

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?